Kemungkinan Oladipo kembali beraksi

MIAMI, 16 JULAI – Pemain pertahanan Indiana Pacers, Victor Oladipo, yang telah menarik dirinya daripada musim NBA kembali semula dua minggu lalu kerana kecederaan, namun beliau mengatakan semalam bahawa ada kemungkinan besar dia sekarang akan bermain.

Oladipo berusia 28 tahun, dipilih tempat kedua secara keseluruhan dalam Draf NBA 2013, mengatakan pada 3 Julai dia merancang untuk fokus dalam pemulihan tendon yang pecah di lutut kanannya.

Setelah tidak beraksi lebih dari satu tahun kerana kecederaan, Oladipo kembali pada bulan Januari dan bermain 13 perlawanan, beliau kembali cergas sebelum musim ini dihentikan pada 11 Mac lalu kerana wabak koronavirus.

Setelah diberhentikan, dia semakin cergas dan teruja dengan peluangnya untuk kembali bermain ketika Pacers meneruskan kempen mereka.

“Saya rasa jika badan saya semakin cergas, ada kemungkinan besar untuk bermain,” kata Oladipo.

Gambar fail pada 10 Februari lalu, Victor Oladipo dari Indiana Pacers ketika menentang Brooklyn Nets di Bankers Life Fieldhouse di Indianapolis, Indiana. – AFP

“Saya pasti berusaha. Saya keluar ke sini dan bekerja keras setiap hari, berusaha membantu pasukan saya.

“Saya mahu kembali cergas. Apabila tiba masanya untuk membuat keputusan itu, ia akan mudah dibuat.”

Oladipo telah meraih 13.8 mata, 3.2 rebound dan 3.0 assist dalam aksi terhadnya musim ini untuk Pacers, yang berada di kedudukan kelima.

Mereka kembali pada 1 Ogos menentang Philadelphia. “Saya pasti di sini cuba bermain dan melatih diri untuk kembali,” kata Oladipo. “Semoga semuanya berjalan lancar dan saya berasa lebih baik daripada yang saya rasakan sekarang.”

Jurulatih pacer Nate McMillan sentiasa tegas kepada Oladipo dalam latihan, dengan harapan dia dapat kembali secepat mungkin. –AFP