Saturday, September 23, 2023
30 C
Brunei

  -

  Kenaikan harga minyak timbul kebimbangan inflasi

  NEW YORK, 14 SEPT – Harga minyak semakin meningkat dan menimbulkan kebimbangan tentang kesan ke atas inflasi, perbelanjaan pengguna dan dasar kadar faedah Rizab Persekutuan.

  Harga minyak mentah AS telah mula meningkat pada awal musim panas setelah turun atau berkekalan sepanjang tahun ini. Minyak mentah West Texas Intermediate, naik 8 peratus sepanjang tahun dan hampir mencecah AS$90 satu tong. Minyak mentah Brent, standard antarabangsa, naik 5 peratus sepanjang tahun dan sudah mencecah paras AS$90.

  Kenaikan harga minyak akan memberi kesan kepada segala-galanya, dari harga petrol hingga kos pengangkutan dan pengeluaran barang pengguna. Tekanan ke atas inflasi itu terjadi ketika harga menurun sepanjang 2023.

  Pelabur, ahli ekonomi dan pengguna semua berharap trend penurunan itu berterusan supaya Rizab Persekutuan boleh mempertimbangkan masa yang lebih panjang selepas lebih dari setahun mengenakan kenaikan kadar faedah yang agresif.

  Harga petrol adalah salah satu kebimbangan terbesar pengguna, kerana ia merupakan pembelian yang perlu bagi kebanyakan orang. Harga purata minyak kekal stabil pada AS$3.83 satu gelen mengikut AAA, hanya meningkat sedikit daripada setahun yang lalu.

  “Harga pam nampaknya tidak mengikut sebarang jangkaan pada masa ini, walaupun ada peningkatan dalam kos minyak,” kata Andrew Gross, jurucakap AAA, dalam satu kenyataan. “Tindakan pengimbangan yang tidak selesa ini mungkin berterusan sehingga kita melepasi musim taufan.” – AP

  Sebuah pengepam Wintershall DEA mengekstrak minyak mentah di medan minyak lama di Emlichheim Jerman pada 18 Mac 2022. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...