Monday, March 27, 2023
25.5 C
Brunei

-

Kenaikan paras laut: Ancaman bagi nelayan Honduras

CEDENO, HONDURAS – Pantai Cedeno, sebuah kampung nelayan di selatan Honduras, kelihatan seperti telah dilanda gempa bumi. Rumah, perniagaan dan kelab-kelab hancur dalam runtuhan serta terbiar.

Namun, ia bukan gempa bumi. Mahupun tsunami. Satu daya perlahan, tetapi sama-sama merosakkan di Cedeno dan kampung-kampung di sekitarnya di Teluk Pasifik Fonseca: kenaikan paras laut.

Lautan yang menyarap telah mengakibatkan kehilangan banyak hutan paya bakau pelindung di pantai Cedeno, dan menghakis daratan dengan peningkatan paras sungai yang ganas.

Penduduk-penduduk yang tinggal di Cedeno dan kampung nelayan lain di Teluk Fonseca, yang dikongsi oleh Honduras, El Salvador dan Nicaragua, adalah salah satu kesan ketara yang terlihat daripada perubahan iklim iaitu kenaikan paras laut disebabkan oleh pencairan glasier dan gunung ais.

“Paras laut semakin tinggi,” kata Telma Yadira Flores, seorang suri rumah berusia 40 tahun dari Cedeno yang kehilangan rumahnya dalam pasang surut ribut tahun lalu dan kini tinggal di sebuah pondok rehat bersama anak lelakinya dan menantunya. Pantai berpasir adalah lantai dapur mereka.

Seorang lelaki berjalan di tepi hutan bakau yang terjejas akibat kenaikan paras laut, di Cedeno, perbandaran Marcovia, Teluk Fonseca di pantai selatan Pasifik Honduras. – AFP
Seorang lelaki berjalan di tepi hutan bakau yang terjejas akibat kenaikan paras laut, di Cedeno, perbandaran Marcovia, Teluk Fonseca di pantai selatan Pasifik Honduras.- AFP
Dua orang kanak-kanak berjalan di antara bot di Cedeno, perbandaran Marcovia, Jabatan Choluteca, di Teluk Fonseca di pantai selatan Pasifik Honduras. – AFP
Seorang budak lelaki menunggang basikal melepasi balai polis yang ditinggalkan akibat kenaikan paras laut di Cedeno, perbandaran Marcovia, Teluk Fonseca di pantai selatan Pasifik Honduras. – AFP
Pembinaan yang musnah akibat kenaikan paras laut di Cedeno, perbandaran Marcovia, Jabatan Choluteca, di Teluk Fonseca di pantai selatan Pasifik Honduras. – AFP
Nelayan membawa bot di pantai di tengah-tengah serpihan pembinaan yang musnah di Cedeno, perbandaran Marcovia, Jabatan Choluteca, di Teluk Fonseca di pantai selatan Pasifik Honduras. – AFP
Rumah pantai musnah akibat kenaikan paras laut di Cedeno, perbandaran Marcovia, Jabatan Choluteca, di Teluk Fonseca di pantai selatan Pasifik Honduras. – AFP
Seorang lelaki merenung laut dari pembinaan yang musnah akibat kenaikan paras laut di pantai Cedeno, Teluk Fonseca di pantai selatan Pasifik Honduras. – AFP
Serpihan pembinaan yang musnah akibat kenaikan paras laut di Cedeno, perbandaran Marcovia, Teluk Fonseca di pantai selatan Pasifik Honduras. – AFP

“Jika laut kembali naik, kami akan terpaksa berpindah. Kami perlu melihat ke mana kami harus pergi,” kata Flores kepada AFP.

Menurut NGO Coddeffagolf (Jawatankuasa Pertahanan dan Pembangunan Flora dan Fauna Teluk Fonseca), laut telah naik sejauh 105 meter ke dalam Cedeno, sebuah kampung nelayan yang dihuni oleh lebih kurang 7,000 orang penduduk, selama 17 tahun.

Selain terdapat banyak rumah dan perniagaan kecil, sebuah makmal marin, ibu pejabat polis dan sebuah taman juga ditinggalkan disebabkan ombak berkenaan.

Sekolah rendah Michel Hasbun, yang pernah melayani lebih kurang 400 kanak-kanak, kini hanya tinggal kosong.

“Ada padang bola sepak, tapi kini ia telah hilang,” kata Sergio Espinal, seorang nelayan berusia 75 tahun, kepada AFP, menunjukkan tempat di mana ia pernah berdiri.

“Ada restoran yang baik, hotel yang baik, tapi tiada lagi,” tambahnya.

Masyarakat juga terpaksa berdepan dengan penurunan jumlah ikan. Paya bakau yang akarnya berfungsi sebagai tempat penjagaan dan tempat berburu untuk krustasea, hidupan karang dan banyak spesies lain pula yang menjadi makanan untuk binatang yang lebih besar, dikepung oleh kenaikan paras laut yang terlalu cepat untuk mereka menyesuaikan diri.

“Sebelumnya ada sekumpulan lumba-lumba, ada ikan jerung, ikan pedang, namun kini semuanya telah hilang,” kata pengendali bot, Luis Fernando Ortiz, 39, sambil menunjukkan istana yang telah rosak dan ditinggalkan oleh bekas presiden yang menghadap ke air berwarna turkois yang indah.

Harapan komuniti kini bergantung pada projek Coddeffagolf, yang masih dalam fasa perancangan, untuk meningkatkan perlindungan jangka pantai dan menanam semula kawasan paya bakau yang terjejas.

Pada awal bulan ini, Ketua PBB, Antonio Guterres memberi amaran bahawa kenaikan paras laut akibat pemanasan global boleh memaksa ramai penduduk meninggalkan kawasan rendah.

“Bahaya ini amat membimbangkan bagi hampir 900 juta orang penduduk yang tinggal di kawasan pantai yang rendah iaitu satu daripada 10 orang di Bumi,” kata Guterres kepada Majlis Keselamatan PBB.

“Komuniti yang terletak di kawasan rendah dan negara keseluruhan boleh hilang selamanya,” katanya.

Honduras sudah menjadi sumber utama pendatang haram yang menuju ke Amerika Syarikat.

Panel Antarabangsa PBB yang bertanggungjawab terhadap Perubahan Iklim (IPCC) menyatakan, ketinggian paras laut meningkat sebanyak 15-25 sentimeter antara tahun 1900 dan 2018.

Dan jika dunia mengalami kenaikan suhu sebanyak dua darjah Celsius berbanding era pra-industri, maka paras laut akan meningkat lagi sebanyak 43 sentimeter menjelang tahun 2100.

Menurut IPCC, semua hutan paya bakau boleh hilang dalam 100 tahun akan datang.
Paya bakau tidak hanya mengekalkan kehidupan laut tetapi juga membantu mengekang karbon dioksida pemanasan planet dan melindungi pantai daripada ribut dan mengurangi erosi pantai.

Pantai Atlantik dan Pasifik di Amerika Tengah “merupakan antara kawasan yang paling terancam di planet ini terhadap paya bakau, kerana kira-kira 40 peratus spesies kini terancam pupus,” menurut IPCC.

Baru-baru ini, pemimpin kerajaan, sektor swasta, masyarakat sivil dan akademik telah berkumpul di Panama untuk menghadiri persidangan ‘Our Ocean’ bagi membincangkan bagaimana untuk menyelamatkan sumber marin yang terancam. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -