Monday, November 28, 2022
31.8 C
Brunei

-

Kenal pasti gejala awal demensia

Oleh Daniel Lim

BELAIT, 25 SEPT – Sebagai sebahagian daripada usaha berterusan untuk membantu memupuk kesedaran mengenai demensia serta cara-cara mengenal pasti dan menangani gejala yang berkaitan dengan penyakit tersebut, anggota daripada Persatuan Warga Emas Daerah Belait (PWEDB), Pusat Kegiatan Warga Emas (PKWE) dan penduduk Daerah Belait telah menyertai ceramah yang dianjurkan sebagai sebahagian daripada Projek Pemeriksaan Demensia untuk Komuniti di Brunei pada pagi semalam.

Ceramah yang diadakan di dewan Perpustakaan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) Kampung Pandan itu disampaikan Pegawai Perubatan Geriatrik, Dr Lei Jian Yu di mana beliau menyentuh mengenai risiko faktor demensia, mengenal pasti simptom dan tanda-tanda awal demensia serta alat penilaian kognitif.

Selain itu, pelbagai aktiviti juga diadakan di mana para peserta mengambil bahagian dalam senaman yang membantu merangsang otak.

Sementara itu, Pakar Geriatrik, Dr Teo Shyh Poh menjelaskan bahawa aktiviti yang diadakan merupakan kesinambungan projek pemeriksaan komuniti yang bermula di Daerah Tutong pada akhir Ogos, serta Pusat Warga Emas Lambak pada awal bulan ini.

Menurut beliau, salah satu maklum balas yang diterima daripada peserta adalah kekurangan kesedaran demensia dalam kalangan penduduk terutamanya warga emas.

Antara peserta yang menghadiri ceramah demensia yang diadakan di dewan Perpustakaan Dewan Bahasa dan Pustaka Kampung Pandan, baru-baru ini.

“Orang masih tidak sedar bahawa demensia adalah sejenis penyakit yang menjejas fungsi otak, kebanyakan mereka memikirkan kemerosotan fungsi otak dikaitkan dengan faktor usia tua selain simptom lain,” tekannya.

Beliau berkata ceramah bertujuan menangkis tanggapan negatif dengan menyebar maklumat kepada orang ramai dengan harapan mereka akan mengetahui lebih mendalam mengenai risiko yang dikaitkan dengan demensia, cara-cara mengenal pasti dan mendapatkan pemeriksaan perubatan awal serta sokongan yang diperlukan.

Menurut beliau, ceramah yang sama dijangka diadakan pada masa akan datang di lokasi berlainan, termasuk pusat-pusat kegiatan warga emas, Bandarku Ceria, persatuan-persatuan warga emas, Pasar Tamu dan perpustakaan komuniti.

Ceramah dan program pemeriksaan komuniti menyasarkan golongan berusia 60 dan ke atas serta mereka yang berusia 50 dengan risiko faktor demensia, seperti hipertensi, diabetes, penyakit jantung, penyakit buah pinggang atau strok.

Acara yang dianjurkan kelmarin disokong oleh Kementerian Kesihatan, Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan, Demensia Brunei, Universiti Brunei Darussalam (UBD) dan Davos Alzheimer’s Collaborative (DAC).

Mereka yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai risiko dan gejala demensia bolehlaj melayari media sosial demensia Brunei.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Ratusan bantah sekatan COVID China

BEIJING, 27 NOV – Bantahan terhadap kawalan koronavirus di China yang telah mengurungkan jutaan penduduk di rumah telah merebak ke Shanghai dan bandar lain...
- Advertisment -