Thursday, April 25, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Kenal pasti, tangani risiko strok

  Oleh Sim Y. H. –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 29 OKT – Strok merupakan punca kematian keempat di Negara Brunei Darussalam di mana kira-kira 400 kes strok baharu direkodkan setiap tahun.

  Di seluruh dunia, terdapat 12 juta serangan strok baharu setiap tahun di mana ia bersamaan dengan satu mangsa bagi setiap tiga saat.

  Pertubuhan Strok Sedunia mencatatkan satu daripada empat orang dewasa yang berumur 25 tahun ke atas akan diserang strok sepanjang hayat mereka.

  “Strok juga bukan lagi penyakit yang sering menyerang warga emas mengambil kira 63 peratus mangsa strok adalah di antara mereka yang berumur di bawah 70 tahun.”

  Perkara itu didedahkan oleh Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham bin Haji Jaafar dalam perutusannya sempena Sambutan Hari Strok Sedunia 2023.

  Yang Berhormat Menteri Kesihatan dalam perutusannya menyeru orang ramai bersenam 30 minit, lima kali seminggu untuk mengurangkan risiko strok. – GAMBAR SERAHAN KEMENTERIAN KESIHATAN

  Terdahulu, beliau menerangkan strok terjadi apabila sel-sel otak mati atau cedera disebabkan saluran darah ke otak terjejas sama ada disebabkan pembuluh darah tertutup atau tersumbat oleh darah beku ataupun pembuluh darah pecah dan terjadinya pendarahan.

  “Strok boleh menyebabkan kerosakan otak yang berpanjangan, hilang upaya jangka panjang atau kematian,” jelasnya lagi.

  Hari Strok Sedunia disambut setiap 29 Oktober dan bagi 2023, tema sambutan ialah ‘Bersama Kita #Lebih Daripada Strok’, di mana ia menumpukan mengenai pencegahan strok dan menyeru supaya setiap orang mengambil tindakan untuk memahami, mengenal pasti dan menangani risiko strok.

  Dalam hubungan itu, mengenali dan memahami strok serta faktor risikonya adalah amat penting dalam sama-sama mencegah strok dengan antara faktor-faktor risikonya adalah tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, berat badan berlebihan dan penggunaan tembakau.

  Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, 90 peratus kes strok boleh dicegah dengan mengawal faktor-faktor risiko strok.

  Oleh itu, Yang Berhormat Dato menyeru orang ramai mengubah cara hidup dan tabiat harian untuk mengurangkan risiko strok dengan membuat pemeriksaan kesihatan secara berkala, pastikan pematuhan kepada ubat-ubatan, kurangkan pengambilan garam, berhenti merokok dan pastikan aktiviti fizikal menjadi sebahagian daripada kehidupan seharian kita.

  Kementerian Kesihatan, jelasnya, telah melaksanakan langkah-langkah untuk menggalakkan tabiat pemakanan sihat dan aktiviti fizikal.

  “Dengan hanya bersenam 30 minit, lima kali seminggu boleh mengurangkan risiko strok sebanyak 25 peratus. Kita disyorkan untuk melakukan senaman selama sekurang-kurangnya 2½ jam seminggu.

  “Gunakanlah aplikasi kesihatan seperti BruHealth dan ‘BNonTheMove’ bagi membantu memberikan motivasi dan insentif untuk mengekalkan kegiatan aktiviti fizikal awda secara kerap,” seru beliau.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Utara hantar delegasi ke Iran

  PYONGYANG, 24 APRIL - Delegasi ekonomi Korea Utara peringkat tinggi sedang dalam perjalanan ke Iran, kata media negara Korea Utara pada hari ini, untuk...