Kenali program pengekodan

Oleh Daniel Lim

BELAIT, 9 DIS – Sebagai sebahagian daripada inisiatif glo-bal memperkenalkan bidang sains komputer, terutama-nya berkaitan pengekodan, Program Sejam Pengekodan diadakan buat kali pertama di Sekolah Arab Belait hari ini di makmal komputer sekolah tersebut.

Program yang diadakan sempena Minggu Sains Komputer yang diraikan pada 9 sehingga 15 Disember, menyaksikan seramai 19 pelajar dan 12 orang guru menyertai pelbagai aktiviti.

Pada majlis pembukaan program, Pengetua Sekolah, Hajah Noramalina binti Haji Mohd Ali dalam ucapannya menerangkan bahawa sekolah tersebut merupakan salah sebuah daripada institusi pendidikan dalam negara ini yang mendaftar untuk menjalankan program itu di negara ini.

“Kami gembira mengambil bahagian dalam program ini bagi mempelajari asas pengekodan melalui permainan menyeronokkan dan interaktif,” katanya.

Beliau berharap dengan kejayaan program itu di sekolah mereka, program serupa akan diadakan pada masa datang bagi pelajar sekolah lain. Pada program itu, peserta diperkenalkan dengan asas pengekodan oleh guru sains sekolah tersebut, Dayang Nazurah binti Abdullah, diikuti permainan teka-teki di mana dalam masa sejam, peserta diminta menyiapkan tugasan permainan bertemakan filem francais Star Wars menggunakan pengekodan blok. Pada akhir program, peserta menerima sijil dan juga hadiah sagu hati bagi pencapaian mereka mempelajari asas pengekodan yang disampaikan oleh pengetua sekolah.

Pengetua sekolah bersama salah seorang guru berusaha menyelesaikan tugasan melalui pengekodan blok pada program itu.