Kenali sejarah melalui aktiviti Arkib Negara

BANDAR SERI BEGAWAN , 21 SEPT – Arkib Negara Brunei Darussalam, Jabatan Muzium-muzium, Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan (KKBS), kelmarin, telah mengadakan Program Kenali Sejarah Melalui Koleksi Arkib Negara Brunei Darussalam sempena Gerai Hujung Minggu Pasar Kitani di Galeri Sukan.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan, empat aktiviti berkonsepkan edutainment telah diadakan iaitu Puzzle Interaktif Gambar Koleksi Arkib Negara Brunei Darussalam, tayangan koleksi video bersejarah, Pameran Mini Sejarah Perlumbaan Basikal di Negara Brunei Darussalam dan kuiz yang menawarkan hadiah.

Turut hadir semasa aktiviti berkenaan ialah Timbalan Setiausaha Tetap di KKBS (Kebeliaan dan Kesukanan), Kolonel (B) Pengiran Haji Maiddin bin Pengiran Haji Said.

Program berkenaan bertujuan untuk mendedahkan mengenai fungsi dan peranan Arkib Negara Brunei Darussalam kepada orang awam khususnya mengenai koleksi rekod simpanan seperti gambar dan bahan video.

Di samping itu, program berkonsepkan edutainment ini juga diadakan bagi menyediakan aktiviti bermanfaat kepada keluarga untuk membawa anak-anak bagi mengetahui sejarah negara sekali gus menanamkan semangat patriotik ke dalam diri mereka khususnya kepada generasi pada masa kini.

Kolonel (B) Pengiran Haji Maiddin bergambar bersama pegawai dan kakitangan Arkib Negara Brunei Darussalam. – Gambar serahan Arkib Negara Brunei Darussalam