Kenang bakti warga emas

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 21 OKT – Sempena Hari Antarabangsa Warga Emas (HAWE), Majlis Kesyukuran Sembahyang Fardu Maghrib dan Isyak berjemaah, membaca Surah Yasin, Tahlil dan Doa Kesyukuran telah diadakan di Masjid Al-Ameerah Al-Hajjah Maryam, Kampung Jerudong, hari ini.

Lebih kurang 250 orang yang terdiri daripada ahli-ahli Pusat Kegiatan Warga Emas (PKWE) dan Pusat Masyarakat Bestari (PMB) seluruh daerah, badan-badan bukan kerajaan yang terlibat dengan aktiviti warga emas, para penghulu mukim dan ketua-ketua kampung, penduduk kampung serta pegawai-pegawai dari Jabatan Pembangunan Masyarakat (JAPEM) dan Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan (KKBS).

Hadir selaku tetamu kehormat majlis ialah Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan, Yang Berhormat Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Aminuddin Ihsan bin Pehin Orang Kaya Saiful Mulok Dato Seri Paduka Haji Abidin.

Hadir sama ialah Pemangku Setiausaha Tetap (Pengurusan Strategi dan Dasar) di KKBS, Dr Siti Norkhalbi binti Haji Wahsalfelah dan Timbalan Setiausaha Tetap (Kemasyarakatan) di KKBS, Dayang Saidah binti Haji Wahid.

Majlis yang dianjurkan oleh KKBS melalui JAPEM dengan kerjasama PKWE, PMB seluruh daerah dan Pertubuhan Wargamas serta badan-badan bukan kerajaan itu antara lain bertujuan sebagai tanda kesyukuran bagi mengenang dan menghormati jasa bakti golongan warga emas terhadap keluarga, komuniti dan negara.

Selain itu juga bagi meningkatkan ketakwaan kepada Allah SWT dengan penuh keyakinan dan keikhlasan serta menjadi wadah untuk bersungguh-sungguh dalam menuju kebaikan.

Pada majlis itu, bacaan Surah Yasin, tahlil dan Doa Kesyukuran telah dipimpin oleh Ketua Imam Masjid Al-Ameerah Al-Hajjah Maryam, Haji Kamaruzaman bin Haji Jakar.

Acara kemudian diteruskan dengan tazkirah bertajuk ‘Syukur dengan Nikmat Allah (Nikmat Usia)’ yang disampaikan oleh Penceramah Pusat Dakwah Islamiah, Haji Anwari bin Haji Rawee.

Yang Berhormat Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Aminuddin Ihsan bersama jemaah lain yang menyertai Majlis Kesyukuran Sembahyang Fardu Maghrib dan Isyak berjemaah, Membaca Surah Yasin, Tahlil dan Doa Kesyukuran yang berlangsung di Masjid Al-Ameerah Al-Hajjah Maryam.