Saturday, October 1, 2022
33.3 C
Brunei

Kenangan 50 tahun Taman Burung Jurong

-

SINGAPURA – Taman Burung Jurong dibuka secara rasmi pada 3 Januari 1971, dan dibina dengan kos S$3.5 juta.

Pada masa itu, taman itu merupakan taman burung terbesar di Asia, yang memiliki 78 buah kandang burung paparan, blok pentadbiran, stesen transit dan kuarantin, kawasan pembiakan, serta kemudahan seperti sistem tram, restoran dan kiosk minuman.

Tarikan utama taman ini ialah Waterfall Aviary seluas dua hektar, pertama kali dinamakan Jurong Falls Aviary yang menempatkan air terjun setinggi 30m, salah satu air terjun dalaman buatan manusia tertinggi di dalam kandang burung di dunia, dan menempatkan lebih daripada 400 ekor burung yang terbang bebas. Pada tahun 1993, tempat itu telah dinamakan semula kepada Waterfall Aviary.

Pada tahun 1988, Fuji Hawk Centre, yang kini dikenali sebagai Hawk Arena, telah dilancarkan secara rasmi. Dengan itu, persembahan haiwan Kings Of The Skies turut diperkenalkan dan kekal menjadi kegemaran ramai, mempamerkan gelagat semula jadi haiwan liar seperti Bald Eagle, Brahminy kite dan Himalayan Griffon Vulture.

Pada 5 Januari 1992, Pools Amp-hitheatre yang mempunyai 2,000 tempat duduk telah dibuka, menampilkan kanopi terbesar di dunia pada masa itu. Pertunjukan All Stars Bird yang menampilkan burung kakak tua, helang dan burung enggang.

Gambar bertarikh 6 Mac 1970 menunjukkan Taman Burung Jurong dalam pembinaan. – ANN/The Strait Times
Gambar bertarikh 14 Februari 1972 menunjukkan seorang penjaga zoo memberi makan penguin Peru di Penguin Pool. – ANN/The Strait Times
Kelihatan seorang jurulatih melakukan persembahan di All Stars Bird Show yang diadakan di Pools Amphitheatre pada tahun 1992. – ANN/The Strait Times
Pengurus Pusat Hawk, Jeet Cheema memegang salah seekor burung hering terbesar di dunia dari Kazakhstan sambil dikelilingi oleh pelajar – ANN/The Strait Times

Pada tahun 1992, Panorel, sistem monorel yang menawarkan pemandangan panorama taman, telah dilancarkan. Penyepaduan Panorel dengan rupa bumi berbukit taman menjadikannya perjalanan monorel yang paling beralun di dunia.

Sebuah hospital burung telah dibangunkan di taman burung itu pada tahun 2006, di mana pasukan veterinar untuk ditugaskan untuk memastikan kesihatan dan kesejahteraan haiwan yang ada di taman itu. Selain melakukan penjagaan dalaman, pasukan itu juga mengambil bahagian dalam usaha menyelamat dan pemulihan antarabangsa bersama rakan pemuliharaan spesies burung yang terancam, dan menjalankan projek penyelidikan yang memajukan perubatan dan pembedahan burung.

Pada tahun 2010, pameran penguin menunjukkan peningkatan besar dan dinamakan semula sebagai Penguin Coast. Ia telah menjadi tumpuan ramai sejak penubuhannya pada tahun 1972, di mana ia sebelum ini dipanggil Penguin Pool, kemudian ditukar menjadi Penguin Parade pada tahun 1980an.

Semasa rombakan itu, pameran luar turut dibina khas untuk penguin Afrika di mana mereka bebas berenang di kolam renang di bawah matahari atau pergi ke sarang yang dilengkapi penyaman udara. Hanya ditemui di pantai barat daya Afrika, penguin Afrika boleh menyesuaikan diri dengan suhu sejuk atau panas.

Burung Shoebill kembali ke Taman Burung Jurong dalam pameran Wetlands pada tahun 2018. Walaupun taman itu mula-mula mempamerkan Shoebill pada tahun 1995, spesimen terakhirnya mati pada 2015.

Berasal dari Afrika Timur tropika, terdapat antara 5,000 dan 8,000 ekor Shoebill di alam liar, dan kira-kira 30 daripada burung ini kini berada di bawah jagaan manusia. Burung itu dinamakan sempena paruh besar berbentuk kasut mereka, yang juga memberikan penampilan ikonik mereka.

Pada tahun 2019, sepasang Helang Filipina tiba di Taman Burung Jurong di bawah perjanjian pinjaman hidupan liar dengan Jabatan Alam Sekitar dan Sumber Asli Filipina dengan kerjasama Yayasan Helang Filipina. Pasangan helang itu, bernama Geothermica dan Sambisig, menjadi contoh pertama spesies itu dihantar ke luar dari negara asalnya.

Selain daripada menjadi taman hidupan liar tertua di Singapura, Taman Burung Jurong juga mempunyai ciri unik yang lain. Pameran African Treetops terkandung dalam kompaun setinggi sembilan tingkat, dan menyerupai berjalan kaki 360 darjah melalui kanopi hutan hujan, menampilkan burung berwarna-warni seperti Burung Galak Afrika dan Burung Red-Crested Turaco.

Sebelum ini, kompaun ini dipanggil Lory Loft, dan merupakan kandang burung terbesar di dunia bagi burung nuri, yang menampilkan lebih daripada 1,000 ekor burung nuri yang terbang bebas dalam ruang seluas 3,000 meter persegi. Ia ditukar kepada pameran Treetops pada 2020, dan Lory Loft telah dialihkan ke ruang lain di taman itu.

Selain itu, lebih daripada 200 spesies telah dibiakkan di taman itu sejak hari pertama operasinya. Ini termasuk spesies terancam seperti Bali mynah dan burung kakak tua Blue-Throated.

Pelawat ke Bird Paradise di Rizab Hidupan Liar Mandai, di mana taman burung itu akan dipindahkan pada tahun depan boleh menantikan taman yang reka bentuknya ‘lebih relevan dengan zaman’, kata naib presiden Taman Burung Jurong Daisy Ling, yang menambah teknologi itu akan digunakan untuk memantau kandang burung baharu.

Beliau berkata bilik aviari taman semasa adalah ciri kegemarannya kerana pengalaman mengasyikkan yang mereka berikan kepada pengunjung. Mengenai kandang taman yang baharu itu, dia berkata, “Saya rasa pengalaman itu akan menjadi berkali-kali lebih baik.”

Burung-burung juga, mempunyai banyak perkara untuk dinantikan. Penolong pengurus pembentangan haiwan, Saad Yahya berkata, sangkar yang digunakan akan jauh lebih besar berbanding kemudahan yang berusia berdekad-dekad sekarang, yang mungkin seperti berpindah ‘dari sebuah apartmen ke harta tanah’. – ANN/The Strait Times

Artikel sebelum iniIsnin, 12 September 2022
Artikel seterusnyaPak Lah menghidap demensia
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

19 terbunuh, 28 cedera dalam kejadian letupan bom

ISLAMABAD, 30 SEPT – Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh dan 28 lagi cedera dalam satu kejadian pengeboman nekad di sebuah pusat pendidikan di ibu negara Afghanistan,...
- Advertisment -