Sunday, October 2, 2022
24.1 C
Brunei

Kenikmatan kopi Turkiye tiada bandingannya

-

ANKARA – Aroma biji kopi yang baru dikisar memenuhi kawasan kejiranan Hamamonu di ibu kota Turkiye, Ankara, memikat pengunjung ke pelbagai kedai kopi di jalan-jalan sempit berbatu-batu di lokasi bersejarah itu.

Ahmet Erdogan, seorang pemuda berusia awal 20an merupakan pembuat kopi di salah sebuah kedai yang mahir dalam seni membuat kopi.

“Pelanggan yang sangat menggemari kopi meminum kopi Turkiye tanpa gula, rasa pahit menyimpan semua rasa dalam kopi itu,” katanya kepada Xinhua.

Sudah menjadi tradisi orang Turkiye sebelum bertunang atau berkahwin, bakal pengantin lelaki dan saudara maranya akan melawat keluarga perempuan itu untuk meminta kebenaran daripada bapanya. Semasa lawatan, bakal pengantin perempuan biasanya menyediakan dan menghidangkan kopi Turkiye kepada tetamu.

Atas sebab ini, golongan perempuan biasanya menjalani latihan menyeluruh untuk mempelajari cara membuat minuman yang sempurna.

Kelihatan seorang pekerja menyiapakn kopi Turkiye untuk pelanggannya. – Xinhua
Kopi Turkiye lebih pekat dan lebih kuat daripada kaedah membancuh lain kerana biji kopi yang dikisar halus tidak ditapis daripada cawan yang telah siap. – Xinhua
Sekumpulan wanita muda menikmati kopi Turkiye di Ankara, Turkiye. – Xinhua

Di kedai kopi berdekatan, pembuat kopi veteran Hakan Gullu menerangkan kepada Xinhua betapa sedapnya kopi Turkiye dibuat. Dia menggunakan periuk tembaga lebar khas yang dipanggil cezve.

Kopi dimasak dalam kuali berisi pasir yang dipanaskan di atas api terbuka. Kuali yang dipenuhi pasir membolehkan kawalan sepenuhnya ke atas haba.

Cawan-cawan ditinggalkan di permukaan kekal hangat, dan haba yang digunakan untuk memasak boleh dilaraskan mengikut kedalaman kopi di dalam pasir. “Kopi Turkiye adalah tradisi dan ritual,” kata Gullu.

Kopi Turkiye yang terbaik adalah berbuih. Nisbah kopi dengan air mestilah sempurna dan awda perlu memasak kopi perlahan-lahan untuk mendapatkan rasa yang terbaik, tambah Gullu.

Untuk satu cawan air, satu sudu pencuci mulut kopi adalah ideal kerana kopi Turkiye sangat kuat. Kopi Turkiye lebih pekat dan lebih kuat daripada kaedah membancuh lain kerana biji kopi yang dikisar halus tidak ditapis daripada cawan yang telah siap.

Satu lagi ritual dan mungkin bahagian yang paling menyeronokkan dalam meminum kopi Turkiye ialah menilik nasib, di mana tukang tilik akan membaca corak yang ditinggalkan oleh serbuk kopi di bahagian bawah cawan untuk memberitahu masa lalu dan masa depan si peminum.

Penyediaan istimewa kopi Turkiye, iaitu teknik membancuh dan budaya komunal yang kaya menjadikannya tercatat dalam Senarai Warisan Budaya Tidak Ketara UNESCO pada tahun 2013.

Pengusaha kopi, Gullu berbangga dengan hakikat bahawa generasi muda masih mengekalkan tradisi pengambilan kopi Turkiye secara kerap. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

19 terbunuh, 28 cedera dalam kejadian letupan bom

ISLAMABAD, 30 SEPT – Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh dan 28 lagi cedera dalam satu kejadian pengeboman nekad di sebuah pusat pendidikan di ibu negara Afghanistan,...
- Advertisment -