Kenyataan Ning Baizura disalahertikan

Kenyataan penyanyi, Ning Baizura disalah ertikan gara-gara meninggalkan komen berhubung rakaman video anggota polis menegur sekumpulan kanak-kanak berkaki ayam berkeliaran ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang tular, baru-baru ini.

Ning meninggalkan komen dalam Instagram (IG) sebuah majalah tempatan apabila melihat video berkenaan. Bukan sahaja Ning, malah Datuk Seri Siti Nurhaliza turut meninggalkan komen dan merasa lucu dengan gelagat kanak-kanak yang menangis tak henti akibat digertak mahu dibawa ke balai polis.

Tidak berniat merendahkan kanak-kanak berkenaan, Ning berkata, komennya disalah anggap segelintir warganet.

“Sebenarnya, saya mahu meletakkan komen dalam ruangan komen Siti Nurhaliza bahawa saya bersimpati. Dalam masa yang sama, saya tersalah tekan simbol emoji. Sepatutnya, saya letak emoji sedih, tetapi tertekan yang lain. Saya tekan emoji dan terus hantar, langsung tak tengok.

“Takkanlah saya nak ketawakan kanak-kanak yang mungkin daripada keluarga susah. Saya masih ingat asal usul dari mana. Secara kebetulan, saya terburu-buru mahu membawa ibu dan anak ke klinik ketika itu.

Baru-baru ini, Ning Baizura telah meninggalkan komen berhubung satu rakaman video yang tular dan disalah ertikan oleh warganet. – Agensi

“Saya tersilap masa menghantar komen. Jujurnya, saya tak sengaja. Saya bukan jenis suka komen tanpa usul periksa, cuma waktu itu saya tersalah taip,” katanya kepada media.

Penyanyi lagu Awan Yang Terpilu itu berkata, ada kala menulis, tidak sama seperti apa yang nak diungkapkan.

“Ketika itu, saya sedang menunjukkan video berkenaan pada anak, Ryan Sky Dalton. Saya mahu anak bersyukur dengan kehidupannya sekarang. Saya menceritakan saya juga seperti kanak-kanak itu pada waktu kecil. Saya tiada niat lain, melainkan simpati.

“Sedangkan Allah Maha Pengampun, inikan pula kita. Saya maafkan warganet, saya tidak mendoakan perkara yang tidak baik untuk mereka. Apabila minta sesuatu yang buruk, hati juga menjadi busuk dan tidak gembira. Jadi, buat apa? Saya terima sebagai teguran positif.

“Terima kasih pada warganet yang memberikan komen positif dan berkongsi aura positif dengan saya. Apabila mendoakan perkara baik, Insya Allah, hidup menjadi lebih berkat. Apabila hati dan mulut bersih, itu adalah cara menjadi orang yang lebih baik,” katanya.

Ning berkata, sebagai manusia, pasti tak lari daripada melakukan kesilapan.

“Saya akui tidak akan menghantar apa-apa komen, tanpa memeriksa terlebih dahulu. Saya percaya orang cerdik tidak akan bercakap perkara tidak baik. Bagi warganet yang mahu memperbesarkan isu ini, tak perlulah,” katanya. – Agensi