Monday, August 15, 2022
23 C
Brunei

Kepentingan bantu pemain bola sepak dari akar umbi

-

BANDAR SERI BEGAWAN, 26 JUN – Seramai 120 pemain dari Akademi Bola Sepak Dash (DFA) menyertai acara Mini Football Festival 2022 yang berlangsung di Padang Sekolah Menengah Rimba, hari ini.

Antara aktiviti yang dijalankan semasa festival tersebut ialah pertandingan bola sepak yang dibahagikan kepada empat kategori di bawah umur lapan, 10, 12 dan 14 tahun. Selesai pertandingan tersebut, acara diteruskan lagi dengan majlis penyampaian hadiah yang disampaikan oleh setiausaha agung DFA serta wakil daripada Hui Huang Enterprise, Pitch BN dan Kadaba Sports.

Acara tersebut menyaksikan penyampaian hadiah bagi pemain terbaik daripada setiap kategori iaitu Awangku Mohd Wafiy Ilman bin Pengiran Mohd Hanis Marzuqi bagi kategori bawah lapan tahun; Awang Mohd Raihan bin Rasyidi (kategori bawah 10 tahun); Awangku Sharif Ahsan bin Pengiran Haji Mohiddin (kategori bawah 12 tahun) dan Awang Mohd Nurzharif Hadri bin Noradli bagi kategori bawah 14 tahun, membawa pulang hadiah sumbangan daripada Pitch BN dan Kadaba Sports.

Festival berkenaan turut dimeriahkan lagi oleh peniaga-peniaga tempatan yang terdiri daripada Hui Huang Enterprise (You-C1000), Pitch BN, Kadaba Sports, Dapur Fiqsya dan RizFiz Corner.

Ketua Jurulatih DFA, Pengiran Mohd Shahrom bin Pengiran Haji Ismail semasa ditemui mengongsikan objektif festival tersebut, di mana ia adalah untuk mengeratkan silaturahim dalam kalangan pemain, jurulatih, ibu bapa atau penjaga dan juga peniaga tempatan; memberikan pendedahan awal kepada pemain DFA sebelum mengikuti sebarang pertandingan tempatan atau pun peringkat antarabangsa; dan meningkatkan kesedaran awam mengenai keperluan dan kepentingan untuk memberikan sokongan dan dorongan kepada pemain bola sepak di peringkat akar umbi. 

Beliau juga merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan berbanyak-banyak terima kasih kepada semua pihak yang terlibat atas sokongan yang telah diberikan dalam sama-sama menjayakan festival berkenaan.

Perancangan DFA selanjutnya adalah untuk mengadakan festival bola sepak pada bulan Disember tahun ini yang mana DFA bercadang menjemput beberapa akademi bola sepak tempatan dan juga daripada negara jiran seperti Malaysia, Singapura, Indonesia, Thailand dan sebagainya.

Antara pemain daripada kumpulan umur menerima pingat pada acara Mini Football Festival 2022 yang berlangsung di Padang Sekolah Menengah Rimba.
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Lelaki lepas 5 das tembakan di lapangan terbang ditahan

SYDNEY, 14 OGOS – Seorang lelaki bersenjata melepaskan lima das tembakan di lapangan terbang utama Canberra hari ini, menyebabkan penumpang melarikan diri tetapi tidak...
- Advertisment -