Thursday, June 8, 2023
27.2 C
Brunei

  -

  ‘Kepentingan kerja komuniti sedarkan kami’

  MALAYSIA – Ketika mereka mula melakukan kerja komuniti pada tahun 2018, ahli kumpulan muzik rock Malaysia, Estranged tidak menjangkakan kesannya terhadap diri mereka sendiri.

  Sumbangan kumpulan itu sejak empat tahun lalu telah membawa ahli-ahlinya Rich Gimbang, Nor Hanafi Nor Hadi dan Din Hormatov jauh ke pedalaman Borneo, membuka hati dan minda mereka kepada komuniti baharu, dan memberi mereka peluang untuk mengembangkan pengalaman baharu mereka ke arah yang positif.

  “Ia telah menyedarkan kami tentang kepentingan kerja komuniti. Sebagai sebuah band, kami mengetahui bahawa kami mempunyai pengaruh tertentu apabila melakukan kerja seperti ini,” kata vokalis Rich, 40, yang berasal dari Sabah.

  “Sungguh mengagumkan bahawa kami dapat menggunakan pengaruh ini untuk membantu ramai orang yang memerlukan.”

  Projek awal kumpulan itu, yang dicadangkan oleh pengurusnya Mathew Thomas Philip, adalah kerjasama dengan Lightup Borneo, sebuah inisiatif yang menawarkan tenaga elektrik ke kampung pedalaman off-grid di Sabah, Sarawak dan Semenanjung Malaysia.

  “Kami bermula dengan Kampung Paus, Sungai Toubang di Ranau, Sabah,” kongsi gitaris Nor Hanafi, 39.

  Ahli kumpulan Estranged. – ANN/The Star
  Kumpulan Estranged bersama penduduk setempat di Kampung Bomboi. – ANN/The Star
  Hab Internet yang diberi nama ‘Sulap Estranged’ untuk digunakan penduduk di Kampung Bomboi. – ANN/The Star

  “Kami memutuskan untuk mengumpul dana supaya mereka dapat membina generator hidroelektrik mini.”

  Pemain gitar Rhythm Din, 38, menambah: “Kami adalah pemuzik, jadi kami tidak mempunyai banyak pengetahuan teknikal mengenai teknologi hidroelektrik dan sebagainya, tetapi di pihak kami apa yang dilakukan ialah lawatan, pertunjukan dalam talian, jualan barangan daripada yang mana peratusan adalah untuk ke projek komuniti ini.”

  Ahli kumpulan semua bersetuju bahawa ia adalah ‘rasa yang hebat’ untuk melihat penduduk kampung tersenyum apabila menerima generator.

  “Apatah lagi selepas kami memasang generator di sebuah kampung, tidak lama kemudian ada juga permintaan daripada kampung jiran. Kami pasti bahawa generator telah membawa perubahan positif, dan merupakan pengalaman yang menggembirakan bagi penduduk kampung,” kata Nor Hanafi.

  Mengubah kehidupan
  Estranged bukanlah sebuah band baharu, yang telah wujud sejak tahun 2001, dan mempunyai empat album studio dan lebih 25 single. Selama bertahun-tahun, ia telah memperoleh lebih 264,000 pengikut di Facebook secara berterusan, untuk menyokong tujuan mereka yang baik.

  Selepas Kampung Paus, Rich, Nor Hanafi dan Din meneruskan projek hidroelektrik di Kampung Koiyep (Ranau) dan Tuaran di Sabah, masing-masing pada 2018 dan 2019.

  Din berkata: “Kebanyakan kampung ini, memang benar-benar terpencil, malah sesetengah penduduk tempatan tidak tahu kumpulan Estranged apabila kami memberitahu mereka bahawa kami akan ke sana.”

  Dengan generator hidroelektrik mini, kampung-kampung ini kini mempunyai akses percuma kepada tenaga boleh diperbaharui yang mampan 24 jam kerana generator mereka dikuasakan oleh air yang mengalir dari sungai berhampiran.

  Generator ini mampu memberikan cahaya, dan penduduk kampung dapat mengecas telefon mereka, yang menyediakan talian komunikasi dengan dunia luar. Nor Hanafi berkata, sebelum generator hidroelektrik dipasang, kanak-kanak kampung mengalami kesukaran untuk belajar pada waktu malam setiap hari.

  Semasa pelancaran awal di Kampung Paus, Estranged malah membuat persembahan untuk kampung itu pada malam pertama kali ia bercahaya. Nor Hanafi mengimbas kembali bagaimana wajah penduduk kampung itu berseri-seri.

  “Saya rasa pengalaman terbaik untuk saya, selepas menyelesaikan projek itu, adalah makan bersama dengan semua penduduk kampung,” katanya.

  “Kami bertemu dengan orang tua, belia, semua orang, rasanya seperti balik kampung bagi kami walaupun kami orang asing, dan tidak boleh bercakap bahasa mereka (Dusun),” tambahnya.

  Setiap projek menelan belanja kira-kira RM50,000 untuk dapat menjana kuasa sehingga 40 buah rumah. Kumpulan itu bersyukur kerana ia dapat menyumbang, meningkatkan kesedaran dan mendapatkan dana yang diperlukan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, walaupun pada masa yang sukar.

  Pada tahun lepas, sebuah lagi loji kuasa hidro pico 5kw telah dipasang di Kampung Tinanom di Ranau, untuk bantuan kepada 22 keluarga di sana. Dan ia berharap untuk memasang loji jana kuasa seterusnya di Long Presek, Ulu Limbang, Sarawak.

  Rendah diri dengan pengalaman
  Rich berkata dapat memberi bantuan kepada masyarakat adalah satu keistimewaan yang tidak dipandang ringan oleh kumpulan itu.

  “Mendapat pengiktirafan dan dapat menyumbang kepada usaha-usaha seperti ini adalah satu penghormatan bagi kami. Kami berasa rendah diri dengan peluang yang telah datang kepada kami.”

  Apabila wabak itu melanda pada tahun 2020, Estranged baru sahaja akan memulakan perjalanan untuk membawa muziknya merentasi Borneo. Keadaan cepat berubah dan rancangan mereka terpaksa ditangguhkan.

  Tetapi kumpulan ini tidak puas hanya duduk di rumah dan menunggunya. Dalam dua tahun kebelakangan ini, mereka telah mengeluarkan empat single, Endless Dreams, Tujuan, Main Bubut dan Tari Sumazau.

  Pada masa ini, mereka juga terharu dengan laporan mengenai kanak-kanak di Sabah yang tinggal di kawasan luar bandar yang menghadapi kesukaran untuk mengikuti pengajian mereka dalam talian kerana akses telekomunikasi yang tidak berfungsi, jadi Estranged memutuskan untuk aktif semula.

  Pada tahun 2020, Estranged bekerjasama dengan Telekom Malaysia untuk menubuhkan hab Internet di Kampung Bomboi di Keningau, Sabah.

  Nor Hanafi berkata: “Kami mendengar bahawa pelajar benar-benar memerlukan akses Internet, dan kami cuba menghubungi sumber kami serta TM secara langsung.

  “Kebetulan TM pada masa itu juga sedang mengembangkan dan memasang sambungan Internet di sekitar Sabah dalam projek Jendela (Jalinan Digital Negara), tetapi ia mempunyai senarai keutamaan untuk diikuti. Jadi kami mula melobi untuk Kampung Bomboi.”

  Pihak pengurusan Estranged telah mendengar tentang nasib pelajar di kampung itu daripada rayuan salah seorang penduduknya, Rechellyna.

  Kumpulan itu memutuskan untuk mengadakan konsert penstriman langsung di Facebook, Double Trouble, untuk mengumpul dana. Ia adalah cara yang bagus untuk mengaitkan sesuatu yang mereka mahu lakukan secara muzik, berhubung dengan penonton mereka dan membawa tumpuan kepada nasib belia kampung.

  “Kami berjaya mengumpul kira-kira RM15,000 untuk membina hab yang boleh digunakan oleh pelajar dan penduduk kampung,” kata Din, sambil menambah bahawa mereka melawat kampung itu setahun kemudian dan gembira mendapati hab itu, yang digelar penduduk kampung ‘Sulap Estranged’, telah digunakan secara aktif.

  Sejak Malaysia mula melangkah ke fasa endemik, Estranged telah kembali ke kerjaya muziknya, dan memberikan sentuhan akhir dan membuat single terakhirnya untuk album 10 lagu baharu, Sepenuhnya Vol. 2, serta membuat suntingan akhir pada dokumentari Roads To Our Heritage.

  Siri dokumentari enam bahagian itu menyaksikan Estranged, penyanyi rakyat Sarawak Alena Murang dan Dr Nadia Widyawati dari Konservatori Muzik, Universiti Teknologi Mara (UiTM) mengembara ke seluruh Sabah dan Sarawak untuk mencari pembuat alat muzik tradisional, dan mempelajari seni membuat gambus, sompoton dan sundatang di Sabah dan sape’, jatung utang dan selingut di Sarawak. Rich menetap di Sabah bersama keluarganya, Nor Hanafi dan Din tinggal di Kuala Lumpur. Kumpulan itu telah menjadikan satu titik untuk menggabungkan orang, tempat, alat muzik eksotik dan budaya unik Borneo dalam video muziknya di mana mungkin.

  “Dalam salah satu video terbaharu kami, Odoi, sebagai contoh, terdapat adegan di Tambunan semasa Kaamatan. Kami terpaksa melakonkan gerak-geri menuai padi dan ia ternyata pengalaman yang cukup menyeronokkan dan pemandangan di sana sungguh menakjubkan,” tambah Din.

  Video Endless Dreams Estranged telah dibuat di Pulau Sepanggar yang indah dan menampilkan laut akuamarin dan pantai berpasir putih.

  Dua lagi video Mari Sumazau dan Main Bubut menonjolkan aspek kehidupan tradisional di Sabah. Main Bubut adalah permainan yang sangat mirip dengan Tag, manakala Sumazau ialah tarian rakyat tradisional orang Kadazandusun.

  “Sebagai sebuah band, kami telah mengembara ke tempat-tempat seperti Ranau, Papar, Keningau, Tambunan dan telah dapat melihat banyak perkara di Sabah.” – ANN/The Star

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Australia haram simbol Nazi

  SYDNEY, 8 JUN - Australia pada hari Khamis mengumumkan ia akan melarang pameran awam simbol Nazi, ketika negara itu bergumul dengan kumpulan kecil ekstremis...
  - Advertisment -