Friday, September 30, 2022
23.3 C
Brunei

Keputusan peperiksaan BCGCE O, AS dan A Level, IGCSE dikeluarkan

-

BANDAR SERI BEGAWAN, 26 OGOS – Kementerian Pendidikan melalui Jabatan Peperiksaan hari ini telah mengeluarkan keputusan Peperiksaan Brunei-Cambridge GCE ‘O’, ‘AS’ dan ‘A’ Level serta International General Certificate of Secondary Education (IGCSE) sesi Mei/Jun 2021.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan, Kementerian Pendidikan mengongsikan bahawa seramai 1,347 orang calon telah menduduki Peperiksaan BCGCE ‘O’ Level dan IGCSE, tidak termasuk mereka yang menduduki satu dan dua mata pelajaran.

Daripada jumlah itu, seramai 143 orang calon mengambil lima sehingga 10 mata pelajaran, yang mana 62 orang calon daripadanya atau 43.36 peratus memperolehi lima O Level kredit dan ke atas.

Seramai 1,339 orang calon pula telah menduduki peperiksaan ‘AS’ Level dan seramai 1,325 daripadanya atau 98.95 peratus telah berjaya memperolehi sekurang-kurangnya satu mata pelajaran pada peringkat ‘AS’.

Calon yang memperolehi sekurang-kurangnya dua mata pelajaran ‘AS’ Level pula ialah seramai 1,156 orang calon atau 86.33 peratus. Kenyataan menyatakan, pencapaian ini meningkat sebanyak 0.90 peratus.

Seramai 805 orang calon atau 60.12 peratus pula telah mencapai sekurang-kurangnya tiga mata pelajaran ‘AS’ Level iaitu menurun sebanyak 0.56 peratus daripada tahun sebelumnya.

Manakala itu, daripada 97 orang calon yang menduduki Peperiksaan BCGCE ‘A’ Level di peringkat kebangsaan, seramai 33 orang calon atau 34.02 peratus memperolehi sekurang-kurangnya dua mata pelajaran dan 70 orang calon atau 72.16 peratus mendapat sekurang-kurangnya satu mata pelajaran pada ‘A’ Level.

Sehubungan itu, berikutan peningkatan kes jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam, penyerahan slip keputusan peperiksaan berkenaan akan dilaksanakan secara dalam talian khusus bagi calon persendirian dengan membuat tempahan di alamat pautan https://examinationsdepartmentmoe.setmore.com mulai hari ini.

Bagi pertanyaan dan maklumat lanjut, bolehlah dirujuk ke Jabatan Peperiksaan melalui e-mel [email protected] dan [email protected] atau talian 2380630 dan 2380776

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China: Tiada siapa berhak guna veto nasib rakyat Palestin

BEIJING, 29 SEPT - China menegaskan tiada siapa berhak menggunakan kuasa veto masing-masing dalam isu-isu mengenai masa depan dan nasib rakyat Palestin, lapor agensi...
- Advertisment -