Keputusan seri beri peluang pencabar rapatkan jurang

MILAN, 5 APRIL – AC Milan mendahului Serie A dengan satu mata selepas gagal menundukkan Bologna kelmarin, keputusan seri tanpa jaringan membolehkan pencabar kejuaraan mereka merapatkan jurang.

Selepas kehilangan dua mata berharga, skuad bimbingan Stefano Piolo mendahului ke atas pasukan di tempat kedua, Napoli, yang mencatatkan kemenangan mengagumkan 3-1 di Atalanta pada petang Ahad lalu.

Juara bertahan, Inter Milan ketinggalan empat mata di tempat ketiga dengan satu perlawanan dalam tangan berikutan kemenangan 1-0 dengan pasukan di tempat keempat, Juventus, yang ketinggalan lapan mata dengan baki tujuh perlawanan.

Keputusan seri tersebut adalah satu lagi keputusan yang mengecewakan menentang salah satu pasukan kurang berkuasa, persembahan mereka menentang pasukan tersebut sepatutnya mengatasi masalah yang konsisten ketika musim menuju ke kemuncaknya.

Bologna, yang menduduki tempat ke-12, tanpa jurulatih mereka, Sinisa Mihajlovic yang sedang dirawat kerana leukemia tetapi bercakap dengan pemainnya melalui panggilan video dari hospital Sant’Orsola di bandar utara Itali.

Pasukan di tempat lawan bertanding di hadapan lebih 68,000 penyokong di San Siro dan mungkin mendahului pada pertengahan babak pertama apabila Mike Maignan melakukan aksi menyelamat untuk menghalang sepakan jarak jauh Musa Barrow.

Bagaimanapun, Milan menguasai perlawanan ketika mereka berusaha mengekalkan kelebihan tiga mata ke atas Napoli, dengan Olivier Giroud dinafikan dua kali sebelum separuh masa oleh Lukasz Skorupski. – AFP

Aksi Zlatan Ibrahimovic bertembung dengan pemain Bologna semasa merebut bola untuk membuat tandukan dalam perlawanan Serie A antara AC Milan dan Bologna. – AFP