Keputusan tepat buat Tokyo – Lloyd

LOS ANGELES, 25 MAC – Pemain bolasepak Amerika Syarikat (AS), Carli Lloyd yang telah merancang untuk menamatkan kariernya selepas Olimpik Tokyo 2020 tetapi kini rancangannya itu terpaksa ditangguhkan.

Lloyd, pemain wanita terbaik dunia dua kali dan juara Piala Dunia dua kali, menjaringkan gol kemenangan yang memberikan pingat emas buat AS dalam dua acara Sukan Olimpik.

Pemain berusia 37 tahun itu berkata keputusan untuk menunda Sukan Olimpik, yang pada asalnya dijadualkan berlangsung pada 24 Julai hingga 9 Ogos 2020 kepada 2021 adalah tepat dalam menghadapi situasi cemas pandemik ini.

“Ini lebih besar daripada sukan, ia lebih besar daripada Sukan Olimpik,” kata Lloyd dalam temu bual selepas Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa mengumumkan penangguhannya semalam. “Saya fikir ia adalah keputusan yang betul.

“Kecewa, tetapi saya memikirkan keselamatan semua orang, ini pasti perkara yang terbaik,” katanya sambil menambah “Anda mendapat satu tahun lagi untuk bersiap sedia untuk Olimpik, masa itu dapat digunakan untuk menjadi lebih baik.”

Lloyd berkata sekatan terhadap latihan pasukan dan pembatalan persahabatan yang diarahkan oleh pihak berkuasa kesihatan serta mengenakan protokol penjarakkan sosial untuk melambatkan penularan virus itu sebenarnya merupakan satu keselamatan yang baik untuk semua orang.

Jika Olimpik diadakan 12 bulan selepas tarikh asalnya, Lloyd akan berusia 39 apabila kejohanan bermula. -AFP

Aksi penyerang Amerika Syarikat, Carli Lloyd pada perlawanan yang lalu. Carli Lloyd merancang untuk bersara selepas Tokyo 2020 tetapi sekarang rancangan itu ditangguhkan dalam menghadapi pandemik COVID-19 dan penangguhan Olimpik 2020. – AFP