Kerajaan Jepun gesa rakyat minta pertolongan jika hadapi masalah

TOKYO, 28 SEPT – Kerajaan Jepun hari ini menyeru rakyatnya untuk meminta pertolongan jika mereka mengalami kesukaran hidup susulan kematian seorang pelakon popular negara itu, semalam.

Kematian bintang ‘Miss Sherlock’ Yuko Takeuchi, 40, yang baru saja melahirkan anak keduanya pada Januari lalu amat mengejutkan negara itu, malah dianggarkan ramai selebriti di negara itu memilih meragut nyawa sendiri hingga berlaku peningkatan kes bunuh diri baru-baru ini.

Ketua Setiausaha Kabinet Katsunobu Kato tanpa menyatakan secara terperinci kes tertentu berkata, pihaknya maklum sesetengah rakyat sedang berjuang untuk hidup ketika berdepan krisis koronavirus.

“Ada peningkatan jumlah kes bunuh diri sejak Julai.

Kita harus akui hakikat bahawa ramai orang mengakhiri kehidupan mereka yang berharga,” kata Kato, yang juga menteri kesihatan sehingga awal bulan ini.

Dia menggesa orang ramai
untuk menggunakan talian khas pencegahan bunuh diri dan perkhidmatan lain.

Takeuchi adalah pelakon utama dalam siri Miss Sherlock 2018 dan turut memainkan peranan kecil dalam filem klasik seram Jepun, ‘Ring’ pada 1998. Pada awal September, pelakon terkenal Jepun, Sei Ashina juga membunuh diri dan pelakon Haruma Miura juga dianggap meragut nyawanya Julai lalu.

Bintang rancangan TV Realiti, Hana Kimura, 22, dari rancangan Netflix ‘Terrace House’ juga ditemui mati pada Mei lalu selepas menjadi mangsa buli siber hingga menjadi tajuk utama antarabangsa.

Pada Ogos, Jepun mencatatkan hampir 1,900 kes bunuh diri iaitu peningkatan 15.3 peratus dari tahun sebelumnya. – AFP