Kerajaan Libya kecam kenyataan presiden Mesir

TRIPOLI, 22 JUN – Kerajaan Libya yang disokong Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) kelmarin menyifatkan kenyataan Presiden Mesir Abdel-Fattah al-Sisi baru-baru ini, umpama ‘pengisytiharan perang’, lapor agensi berita Xinhua.

“Libya menegaskan campur tangan dalam urusan dalaman dan melanggar kedaulatan negara, mahupun melalui kenyataan akhbar, seperti tindakan presiden Mesir, atau menyokong rampasan kuasa dan tentera upahan, tidak boleh diterima dan dianggap sebagai sengaja mencetuskan permusuhan” kata kerajaan itu dalam satu kenyataan.

“Kerajaan Perpaduan Libya (GNA) satu-satunya wakil sah negara Libya dan mempunyai hak mutlak untuk menentukan jenis dan bentuk perjanjian dan pakatannya.”

Tambah kenyataan itu lagi, Libya memberi amaran akibat campur tangan dalam urusan negara ia boleh menggugat keamanan dan keselamatan, justeru menyeru masyarakat antarabangsa untuk memikul tanggungjawabnya mengelak ia daripada berlaku.  Pada Sabtu, Presiden Sisi mengumumkan tentera Mesir bersedia untuk campur tangan dan membantu Libya mememerangi pengganas dan kumpulan bersenjata.

Tentera Libya yang berpusat di timur dan tentera kerajaan disokong PBB terlibat dalam konflik bersenjata berdarah selama lebih setahun.
Baru-baru ini, kerajaan GNA berjaya menawan semula seluruh Libya barat selepas menyingkirkan tentera di timur. – Bernama