Kerajaan M’sia perkenal sistem cukai lebih seimbang

KUALA LUMPUR, 14 OKT – Kerajaan akan memperkenalkan satu sistem percukaian yang lebih seimbang dan saksama sekiranya ekonomi negara berada dalam keadaan yang lebih baik, kata Timbalan Menteri Kewangan I, Mohd Shahar Abdullah.

Beliau berkata sebarang langkah cukai yang akan dilaksanakan kelak sudah pasti mengambil kira libat urus bersama pihak berkepentingan.

“Kita akui sebagaimana yang telah kerajaan nyatakan bahawa sistem percukaian ini mestilah bersifat lebih seimbang, adil dan saksama dalam kita mengaut hasil negara untuk kita pulangkan kepada rakyat.

“Kerajaan hari ini adalah kerajaan yang amat prihatin. Ia tidak akan memperkenalkan langkah-langkah cukai tanpa mengambil kira faktor kebajikan rakyat, kemantapan dan kelangsungan ekonomi negara khususnya kepada peniaga,” katanya pada persidangan Dewan Negara di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan Senator Robert Lau Hui Yew yang ingin tahu sama ada kerajaan akan melaksanakan semula Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) dan tempoh pelaksanaannya. 

Terdahulu, menjawab soalan asal Senator N. Balasubramanian sama ada kerajaan berjaya melaksanakan kaedah percukaian alternatif seperti cukai keuntungan luar biasa dan cukai keuntungan, Mohd Shahar berkata setakat ini, kerajaan belum melaksanakan cukai keuntungan modal (CGT) sepenuhnya.

Bagaimanapun, beliau berkata inisiatif dan kajian yang berterusan sedang dijalankan untuk menstrukturkan suatu sistem percukaian yang lebih seimbang, adil dan saksama supaya dapat menyokong serta meningkatkan hasil negara. – Bernama