Kerajaan UK buat pusingan U mengenai penutup mulut di sekolah

LONDON, 26 OGOS – Kerajaan UK telah menarik balik polisi mengenakan penutup mulut dan hidung di sekolah di England, mencetuskan kritikan baharu mengenai pengendaliannya terhadap memerangi penularan wabak koronavirus.

Menteri menegaskan bahawa penutup mulut dan hidung tidak perlu digunakan ketika anak-anak kembali ke sekolah mulai minggu depan setelah hampir enam bulan pembelajaran dari luar kelas di tengah-tengah kebimbangan mengenai peningkatan jangkitan. Tetapi dalam garis panduan baharu kelmarin, kerajaan Britain menasihatkan bahawa pelajar dan kakitangan sekolah menengah harus memakai penutup mulut dan hidung ketika berada di koridor dan kawasan sesak.

Perubahan itu dilihat sebagai pusingan U, hanya beberapa minggu setelah menteri terpaksa membuang penggunaan algoritma yang memberikan nilai peperiksaan yang lebih rendah kepada pelajar berusia 17 dan 18 tahun. Kesatuan pengajar telah meminta sekolah Inggeris untuk mengikuti pembelajaran di Scotland, yang mempunyai sistem pendidikan yang terpisah, yang memerlukan murid menutup hidung dan mulut setiap kelas. – AFP