Kereta api Orange Line lambang persahabatan China-Pakistan

ISLAMABAD – Bunyi siaran biasa didengar dari stesen Dera Gujran mengingatkan Mohammad Nauman tentang karier pertamanya.

Pada 2020, lelaki muda Pakistan itu bekerja di Lahore untuk mempersiapkan perasmian Orange Line, perkhidmatan kereta api metro pertama di negara itu, dan menyaksikan persahabatan antara penduduk tempatan dan pekerja Cina.

Dibuka rasmi pada 25 Oktober 2020, kereta api metro Orange Line yang mesra alam ialah projek awal di bawah Koridor Ekonomi China-Pakistan (CPEC), projek utama Inisiatif Jalan dan Jalur yang dicadangkan China.

Pada 20 April 2015, Presiden China Xi Jinping tiba di Islamabad untuk lawatan negara ke Pakistan. Kedua-dua negara bersetuju membentuk struktur kerjasama ‘1+4’ dengan CPEC di pusat, dan Pelabuhan Gwadar, infrastruktur pengangkutan, tenaga dan kerjasama perindustrian menjadi empat bidang utama untuk mencapai hasil sama menang.

Kedua-dua negara telah menandatangani lebih 50 perjanjian kerjasama, termasuk projek Orange Line.

Kelihatan orang awam menaiki kereta api metro Orange Line. – Xinhua
Sebuah kereta api metro Orange Line menuju ke stesen terminal di Lahore, Pakistan. – Xinhua

“Apabila Presiden Xi menyaksikan pemeteraian projek ini pada 2015, saya adalah seorang pelajar universiti dalam jurusan pengangkutan. Jadi sangat menakjubkan melihat seluruh keterhubungan ini di negara saya,” kata Nauman.

Pada Februari 2020, apabila projek di bandar kedua terbesar Pakistan itu mula mengambil juruteknik operasi, Nauman memohon dan menjadi ahli pasukan operasi. Pasukan itu perlu menguasai sepenuhnya kemahiran profesional untuk operasi kereta api, penghantaran, pemanduan dan penyelenggaraan dalam masa lapan bulan sahaja sebelum perasmian laluan metro, katanya, sambil berkata “ia hampir kelihatan satu tugas yang mustahil.”

Li Chen, ketua pegawai eksekutif Orange Line Metro Rail transit system operation & maintenance joint venture, menghadapi kesukaran yang sama.

“Latihan kumpulan itu dianjurkan untuk pekerja tempatan, dan kesemua mereka dikehendaki memeriksa Orange Line di tempat kejadian untuk memahami semua butiran teknikal,” katanya.

“Semua orang kagum dan tertanya-tanya bagaimana jurulatih Cina kami boleh melakukan begitu banyak usaha dalam projek ini,” kata Nauman, sambil menambah jurulatih Cina menunjukkan kesabaran yang tinggi semasa mengajar pengetahuan teknikal pekerja Pakistan.

“Kebanyakan orang tidak tahan untuk berdiri di bawah terik matahari selama dua minit di atas jejantas, namun, jurulatih China berjalan berulang-alik di sepanjang laluan metro sepanjang 26km melakukan latihan dan pemeriksaan,” kata Li.

Kerja keras mereka telah mendorong Nauman dan rakan sekerjanya dengan cepat meningkatkan kemahiran profesional mereka, tambah Li.

Selepas Orange Line memulakan operasi komersial, Nauman mula bekerja sebagai master stesen di stesen Dera Gujran.

“Keluarga saya sangat berbangga kerana saya menjadi sebahagian daripada projek antarabangsa ini,” katanya.

Dengan usaha sendiri dan bantuan rakan sekerja Cinanya, Nauman telah dianugerahkan ‘pekerja cemerlang CPEC pada tahun 2020’, dan telah dipindahkan ke pusat kawalan operasi (OCC) untuk bekerja sebagai penghantar kereta api. Dalam jawatan baharunya, Nauman memikul tanggungjawab yang lebih berat.

“Kedudukan saya di OCC, pusat Orange Line, adalah salah satu daripada kedudukan paling penting dari segi keselamatan. Kami memastikan keselamatan untuk semua penumpang di Lahore,” kata Nauman.

Tiada kemalangan berlaku setakat ini di Orange Line yang membawa 25 juta penumpang setahun, satu pencapaian sukar, kata Li.

“CPEC bukan sahaja menghubungkan teknologi dan ekonomi kedua-dua negara tetapi juga mengukuhkan hubungan rakyat dengan rakyat. Itulah yang telah dilakukan oleh Orange Line,” tambahnya.

Sentimen itu disuarakan oleh Nauman, yang juga melihat garis itu sebagai tanda persahabatan antara China dan Pakistan.

“China dengan murah hati berkongsi sumbernya dengan negara lain, dan negara lain mendapat faedah daripada itu. Jadi saya fikir ini akan memberi potensi sebenar kepada Pakistan dan menjadikan negara itu makmur,” kata Haris Iftikhar, seorang penumpang tempatan.

“Saya berasa gembira menaiki kereta api ini. Kami mempunyai hubungan yang sangat baik dengan China. China adalah kawan baik Pakistan. Jadi saya bangga dengan China, dan saya juga bangga dengan negara saya sendiri,” kata penumpang lain yang bernama Nyla Zulfiqar. – Xinhua