Kereta api tergelincir ragut 1 jiwa, 40 cedera

MULTAN, PAKISTAN, 7 MAC – Seorang wanita terbunuh manakala 40 lagi cedera setelah lapan daripada 18 gerabak tren penumpang tergelincir di selatan Pakistan, awal hari ini, kata para pegawai.

Kemalangan itu berlaku antara stesen Rohri dan Sangi di selatan wilayah Sindh dan menyebabkan penangguhan sementara perkhidmatan landasan kereta api dari kedua-dua arah, kata pegawai landasan, Kamran Lashari.

Tidak jelas punca kemalangan. Kemalangan kereta api sering terjadi di Pakistan, di mana kerajaan kurang memberi perhatian untuk meningkatkan sistem signal yang kurang diselenggarakan dan landasan yang sudah usang.

Lashari berkata lapan gerabak itu berlepas dari Karachi menuju ke timur bandar Lahore tergelincir dengan enam daripadanya terbabas ke kawasan parit cetek.

Pegawai penyelamat, Muhammad Arshad berkata suasana gelap dan lokasi terpencil menghambat usaha menyelamat, manakala mayat wanita dan 40 penumpang yang cedera telah dibawa ke hospital di bandar berdekatan. Tidak jelas berapa ramai penumpang di dalam kereta api tersebut. – AP

Pekerja landasan kereta api memperbaiki trek landasan di tempat kejadian kemalangan yang mengorbankan seorang penumpang, di Rohri pada 7 Mac. – AFP