Kereta salon rosak dihempap pokok

Oleh Sim Y. H.
Gambar serahan JBP

BANDAR SERI BEGAWAN, 10 JULAI – Sebuah kereta jenis salon mengalami kerosakan apabila dihempap sepohon pokok mangga yang tumbang dalam kejadian di Kampung Padnunok, Lamunin, Tutong baru-baru ini.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP), di sini, hari ini, enam orang anggota bomba dan penyelamat yang diketuai oleh ABK 114 Redo dari Balai Bomba Lamunin Tutong dikerahkan ke tempat kejadian setelah menerima panggilan pada pukul 11:42 pagi.

Apabila tiba di tempat kejadian, mereka mendapati pokok mangga berukuran 15 meter dan 40 sentimeter garis pusat telah tumbang lalu terhempap sebuah kereta jenis salon yang dimiliki oleh seorang lelaki warga tempatan.

Anggota bomba dan penyelamat segera bertindak memotong pokok berkenaan dengan menggunakan alat gergaji rantai (chain saw).

JBP menyarankan orang ramai untuk menggelakkan menanam pokok terlalu dekat dengan rumah dan amalkan penjarakan bagi penanaman pokok-pokok berkenaan, pokok-pokok yang ditanam mestilah sentiasa dijaga, diawasi dan dipotong sebelum keadaan tidak terkawal serta untuk tidak meletakkan kereta mereka berdekatan dengan pokok-pokok besar kerana ditakuti berlaku perkara yang tidak diingini.

Pokok merupakan elemen yang penting bagi manusia dan haiwan, akan tetapi ia boleh juga mendatangkan kemudaratan dan risiko kepada sekeliling seperti pokok tumbang boleh rebah ke rumah semasa cuaca tidak menentu.

Jika berlaku sebarang insiden kecemasan, orang ramai boleh menghubungi talian kecemasan 995 dan memberikan maklumat yang tepat.

Kereta salon kelihatan dicelah-celah pokok mangga yang tumbang dan merosakkan kereta tersebut.
Sebuah kereta jenis salon rosak terhempap pokok mangga dalam kejadian yang berlaku di Kampung Padnunok Lamunin, Tutong baru-baru ini.