Kereta terbakar, pemandu wanita selamat

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 21 JUN – Kejadian kebakaran kereta semakin bertambah yang mana ia merupakan satu kebimbangan, sehubungan itu, Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP) sekali lagi menyarankan orang ramai untuk lebih peka dalam mengetahui aspek keselamatan kebakaran bagi menghindarkan kejadian kebakaran kereta daripada berlaku.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh JBP, di sini, hari ini, satu lagi panggilan kecemasan kebakaran kereta telah diterima pada pukul 3:10 petang, di Kampung Perpindahan Katok B, kelmarin.

Seramai 10 orang anggota bomba dan penyelamat yang diketuai oleh ASO Jeffery dari Balai Bomba Beribi telah dikejarkan ke tempat kejadian dan apabila tiba, mereka mendapati kebakaran melibatkan keseluruhan bahagian enjin kereta jenis salon dan api telah pun berjaya dipadamkan menggunakan pasir.

Pemilik kereta berkenaan ialah seorang perempuan warga tempatan dan telah pun selamat keluar sebelum jentera bomba sampai.

Untuk memastikan api padam keseluruhannya, anggota bomba dan penyelamat mengeluarkan satu aliran hos reel.

Punca serta kerugian daripada kejadian berkenaan masih dalam siasatan.

JBP menyarankan orang ramai untuk sentiasa meningkatkan pengetahuan mengenai keselamatan kebakaran kereta, memastikan pemasangan pendawaian bagi peralatan elektrik di kenderaan dilaksanakan oleh pekerja bengkel yang bertauliah supaya pendawaian dibuat itu adalah betul dan tidak mendatangkan bahaya kebakaran, mempunyai alat pemadam api jenis debu kering di dalam kereta serta bagi kenderaan yang melebihi usia tujuh tahun ke atas dinasihatkan untuk membuat pemeriksaan di bengkel-bengkel yang mahir dan
bertauliah.

Orang ramai turut disarankan bahawa jika berlaku sebarang insiden kecemasan, mereka hendaklah berhubung terus ke talian kecemasan 995 dan memberikan maklumat yang tepat.

Insiden kebakaran melibatkan keseluruhan bahagian enjin kereta jenis salon yang berlaku di Kampung Perpindahan Katok B, baru-baru ini. – Gambar serahan JBP