Thursday, April 25, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Kerja empat hari seminggu ‘lebih produktif’

  LONDON, 22 FEB – Bekerja empat hari dalam seminggu adalah lebih produktif bagi kebanyakan kakitangan dan syarikat berbanding bekerja lima hari, setelah dilaporkan dalam salah satu kajian terbesar seumpamanya yang dijalankan di UK kelmarin.

  Lebih 60 firma di Britain mengambil bahagian dalam percubaan selama enam bulan yang membenarkan hampir 3,000 pekerja bekerja kurang sehari seminggu sambil mengekalkan gaji yang sama.

  Dijalankan antara Jun dan Disember lalu, ia dianjurkan oleh kumpulan bukan untung 4 Day Week Global bersama badan pemikir Autonomi, Universiti Cambridge dan Kolej Boston di Amerika Syarikat.

  Ia telah digambarkan sebagai percubaan terbesar di dunia untuk bekerja selama empat hari dalam seminggu.

  Kajian itu mendapati lebih sembilan daripada sepuluh firma akan meneruskan minggu bekerja yang dipendekkan atau merancang untuk berbuat demikian, kata penganjur dalam satu kenyataan.

  Gambar fail menunjukkan sseeorang menaip pada komputer riba semasa di dalam kereta api di New Jersey, 18 Mei 2021. – AP

  Hanya empat peratus tidak akan memanjangkannya.

  “Hasil sebahagian besarnya stabil di seluruh tempat kerja dengan saiz yang berbeza, menunjukkan ini merupakan inovasi yang berfungsi untuk pelbagai jenis organisasi,” kata ketua penyelidik dan profesor Boston College, Juliet Schor.

  Produktiviti tidak mengalami minggu bekerja yang lebih ringan, dengan pendapatan syarikat meningkat 1.4 peratus secara purata sepanjang percubaan.

  Pendapatan melonjak 35 peratus secara purata, jika dibandingkan dengan tempoh yang sama dari tahun-tahun sebelumnya.

  Kajian itu juga mendapati pengambilan pekerja meningkat dan ketidakhadiran menurun manakala bilangan kakitangan yang keluar menurun secara mendadak semasa perbicaraan.

  Di samping itu, penyelidik membuat kesimpulan bahawa keseluruhan kesihatan dan kesejahteraan pekerja telah bertambah baik.

  Peningkatan ketara diperhatikan dalam kesihatan fizikal dan mental, masa yang dihabiskan untuk bersenam, dan keseluruhan kehidupan dan kepuasan kerja. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Utara hantar delegasi ke Iran

  PYONGYANG, 24 APRIL - Delegasi ekonomi Korea Utara peringkat tinggi sedang dalam perjalanan ke Iran, kata media negara Korea Utara pada hari ini, untuk...