Kerja seni sawah padi wujud pemandangan panoramik

GYODA, JEPUN – Di darat, tidak ramai yang dapat membezakan tangkai padi di sebuah sawah di Gyoda, Jepun. Ia disebabkan kerja seni gergasi yang menandakan Sukan Olimpik hanya dapat dilihat dari udara.

Kerja seni itu memaparkan imej ikonik Jepun: ombak terkenal dan Gunung Fuji dalam cetakan blok kayu Katsushika Hokusai dan pelakon Kabuki dalam cat wajah yang menarik, sama dengan yang dipaparkan pada majlis pembukaan Olimpik.

Gambar itu membentuk sebahagian daripada tradisi tahunan yang dilancarkan oleh bandar Gyoda di Saitama, utara Tokyo, pada 2008 dalam usaha untuk menarik pelancong. Pada 2015, bandar itu diiktiraf oleh Guinness World Record kerana mencipta kerja seni sawah padi terbesar di dunia, dengan keluasan 28,000 meter persegi.

Setiap tahun, satu jawatankuasa ditubuhkan dengan corak baharu dan ratusan sukarelawan menanam pelbagai jenis padi beraneka warna untuk mewujudkan pemandangan menakjubkan yang boleh dilihat dari balai cerap berhampiran. Satu corak dipilih pada awal tahun, dengan penanaman diadakan sekitar Mei. Pada 2019, tema menghormati Piala Dunia Ragbi, dianjurkan oleh Jepun.

Imej pada tahun ini bertujuan memaparkan warisan budaya Jepun, berdasarkan andaian pelawat asing akan menyaksikan Sukan Olimpik.

Kerja seni di sawah padi menggunakan teknik Ukiyoe (cetakan blok kayu) dan Kabuki (teater), yang dengan sendirinya juga membentuk budaya yang penting di Jepun. – AFP

“Kami mahu menunjukkan seni Jepun Ukiyoe (cetakan blok kayu) dan Kabuki (teater) di sawah padi, yang dengan sendirinya juga membentuk budaya yang penting di Jepun,” beritahu pegawai bandar Gyoda, Shuhei Tagashira kepada AFP.

“Kami mahu memperkenalkan Jepun kepada dunia.”

Usaha itu belum mencatat kejayaan, dengan pelawat asing dilarang dan kebanyakan acara sukan diadakan tanpa peminat domestik dibenarkan dalam stadium.

Namun baru-baru ini, masih terdapat orang yang menyaksikan pemandangan dari sebuah balai cerap terletak kira-kira 50 meter tinggi yang menawarkan pemandangan udara.

“Ia jauh lebih dinamik daripada yang saya jangkakan,” beritahu seorang pelawat berusia 23 tahun, Kiyo Hosnino kepada AFP.

“Saya menjangkakan sesuatu yang lebih sederhana. Namun ia lebih kompleks dalam corak dan pada skala yang amat besar. Saya kagum kerana seni itu mempunyai pemandangan amat panoramik.”

Mengekalkan kerja seni itu bukan senang, dan baru-baru ini puluhan pegawai dari jabatan pertanian bandar membuang rumpai di ladang.

Kerja-kerja tersebut adalah penting untuk mencegah warna berlainan daripada menjadi pudar atau dikotori oleh tanaman lain.

“Bolehkah kamu lihat tanaman tinggi, hijau berkenaan? Ia bukan padi, jadi buangkannya,” beritahu pegawai bandar Shuhei Tagashira kepada rakannya yang bertungkus-lumus bekerja di ladang berlumpur itu.

Projek itu juga bertujuan mengumpul komuniti dan mempromosi minat dalam bercucuk tanam.

Pada tahun biasa, kira-kira 1,000 orang terbabit dalam tugas rumit menanam jenis padi yang betul di tempat yang betul untuk menghasilkan kerja seni itu.

Mereka termasuk sukarelawan dengan pengalaman perladangan dan tanpa latar belakang dalam pertanian, termasuk kanak-kanak kampung. – AFP