Tuesday, August 16, 2022
27.1 C
Brunei

Kerjasama awam, swasta sumbang pemulihan ekonomi

-

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 30 NOV – Pandemik COVID-19 telah berkembang secara meluas daripada kecemasan kesihatan kepada krisis ekonomi global dan telah memberi kesan negatif kepada sektor swasta.

“Walau bagaimanapun, rantau ini telah mula menunjukkan pemulihan ekonomi tahun ini dan sektor swasta telah memainkan peranan yang penting dalam menyumbang kepada usaha pemulihan berkenaan,” sabda Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Mahkota Pengiran Muda Haji Al-Muhtadee Billah, Menteri Kanan di Jabatan Perdana Menteri pada Majlis Pembukaan Rasmi Anugerah Perniagaan ASEAN (ABA) 2021 menerusi video rakaman, malam ini.

DYTM Paduka Seri Pengiran Muda Mahkota dalam sabda tersebut turut menekankan akan kepentingan kerjasama di antara sektor awam dan swasta untuk mencapai pemulihan yang lestari.

Duli Yang Teramat Mulia juga menyentuh kerjasama yang berterusan di antara kedua belah pihak akan dapat membantu perniagaan-perniagaan mengenal pasti peluang-peluang ekonomi dan tindakan-tindakan yang wajar untuk diambil bagi menguatkan lagi asas perniagaan dan meneroka cara baharu yang inovatif dalam menjalankan perniagaan.

Duli Yang Teramat Mulia seterusnya menekankan program-program seperti ASEAN Business Roundtables, ASEAN Business and Investment Summit dan ABA menunjukkan banyak manfaat yang diperoleh, jika kerajaan dan swasta sama-sama berganding bahu.

DYTM Paduka Seri Pengiran Muda Mahkota Pengiran Muda Haji Al-Muhtadee Billah berkenan mengurniakan sabda pada Majlis Pembukaan Rasmi ABA. – Gambar oleh Infofoto
Pengarah urusan Adinin Group dan pengerusi ABA 2021 ketika menyampaikan ucapan alu-aluan dalam Majlis Pembukaan Rasmi ABA secara maya itu. – Gambar oleh Muiz Matdani

Sehubungan dengan itu, pembangunan teknologi yang pesat telah membentuk semula persekitaran ekonomi. Oleh itu, sektor swasta khususnya perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) hendaklah menyesuaikan diri dalam era digital global pada masa ini dengan meningkatkan tahap kapasiti masing-masing bagi persediaan memasuki pasaran-pasaran baharu di luar negara.

Sebelum mengakhiri sabda, Duli Yang Teramat Mulia mengucapkan tahniah kepada pemenang-pemenang anugerah pada tahun ini bagi kedayatahanan pada menghadapi cabaran-cabaran pandemik dan juga usaha-usaha di bidang kelestarian, pembangunan kemahiran dan keusahawanan wanita.

Duli Yang Teramat Mulia memberikan pujian kepada penaja-penaja korporat bagi mendedikasikan pendapatan mereka untuk tujuan sosial yang mana mereka akan dianugerahkan dengan Brunei Special Award for Emerging Social Enterprises.

DYTM Paduka Seri Pengiran Muda Mahkota berharap sektor awam dan sektor swasta terus berganding bahu bagi mencapai persekitaran yang dinamik, lestari dan berdaya saing.

ABA merupakan acara tahunan yang berprestij yang memberi penghargaan kepada perniagaan-perniagaan di Asia Tenggara bagi pencapaian mereka di atas kadar pertumbuhan perniagaan yang mampan dan sumbangan yang penting terhadap kemakmuran ekonomi rantau ini.

Acara ABA memberikan pendekatan yang strategik kepada para peniaga untuk meningkatkan visibility masing-masing untuk terus-menerus menaikkan semangat yang kreatif selaras dengan keadaan semasa yang sentiasa berubah-ubah.

Pada masa yang sama, para peniaga juga berpeluang untuk mengembangkan rangkaian perniagaan mereka di rantau ASEAN dan di peringkat perniagaan global.

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Iran nafi terbabit serangan Salman Rushdie

TEHRAN, 15 OGOS – Pegawai kerajaan Iran hari ini menafikan Tehran terbabit dalam serangan yang mencederakan penulis kontroversi, Salman Rushdie di Amerika Syarikat (AS)...

China lancar latihan baharu

- Advertisment -