Kes aktif menurun kepada 1,508

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 2 NOV – Sebanyak 75 kes baharu jangkitan COVID-19 telah dicatatkan di Negara Brunei Darussalam hari ini yang menjadikan jumlah keseluruhan kes seramai 13,321 orang.

“Terdapat 26 tambahan kes baharu kepada lapan kluster aktif sedia ada hari ini yang merupakan kontak-kontak terdekat kepada beberapa kes positif sebelumnya,” ujar Menteri Kesihatan, Yang Ber-hormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar semasa sidang media, hari ini.

Yang Berhormat Dato juga mengumumkan tiga kluster baharu telah dikesan yang melibatkan 20 kes.

“Kesemua kluster baharu ini iaitu Kluster Syazwanes Contractor Sdn Bhd, Kluster Meem Sdn Bhd dan Kluster Ban 3 Construction Staffhouse adalah kluster rumah yang menempatkan pekerja-pekerja syarikat berkenaan,” jelasnya.

Selain itu, satu kluster telah ditamatkan setelah tidak ada kes dikesan dalam kluster berkenaan selama 28 hari, iaitu Kluster 5182, menjadikan jumlah kluster yang aktif kepada 172 kluster.

Yang Berhormat Menteri Kesihatan semasa sidang media di Kementerian Kesihatan, kelmarin. Turut hadir Setiausaha Tetap Kementerian Kesihatan, Haji Maswadi bin Haji Mohsin. – Gambar oleh Muiz Matdani

Selain itu, terdapat tiga kes import dicatatkan hari ini yang mana dua daripadanya tiba dari Kuala Lumpur dengan menaiki Penerbangan Diraja Brunei BI 874 pada 20 Oktober 2021.

Manakala, seorang lagi dari Manila menaiki Penerbangan Diraja Brunei BI 684 pada 27 Oktober 2021, katanya.

Dalam pada itu, terdapat 26 kes baharu yang masih dalam siasatan bagi mengenal pasti sumber jangkitan.

Pada hari ini, sebanyak 221 kes telah disahkan sembuh yang membawa jumlah kes sembuh di negara ini kepada 11,723 kes manakala jumlah kes aktif menurun kepada 1,508 kes.

Beliau kemudiannya mengongsikan, enam kes dalam kategori 5 masih dirawat di unit rawatan intensif dan kesemuanya memerlukan bantuan mesin pernafasan dengan dua daripadanya juga memerlukan bantuan mesin tambahan heart-lung machine (ECMO).

“Sementara itu, 15 kes lain dikategorikan dalam kategori 4 yang memerlukan bantuan oksigen dan sedang dipantau rapi,” tambahnya.

Manakala dalam tempoh 24 jam yang lalu, sebanyak 5,047 sampel telah diuji bagi virus SARS-CoV-2 yang membawa jumlah keseluruhan ujian makmal dijalankan sejak Januari 2020 kepada 512,574 ujian.

Di hujung kenyataannya, beliau turut mengajak orang ramai untuk sama-sama berdoa memohon ke hadrat Allah SWT agar Negara Brunei Darussalam terus dirahmati dan dilindungi.

“Mudah-mudahan semua pesakit khususnya pesakit COVID-19 dikurniakan kesihatan dan kesembuhan sepenuhnya, serta semoga segala usaha dalam membendung kesan wabak COVID-19 dipermudahkan dan beroleh kejayaan dengan izinNya jua,” tambah beliau.