Wednesday, July 17, 2024
25.5 C
Brunei

  -

  Kes ceroboh: Mahkamah batal denda, kekal hukuman penjara

  Oleh Nurdiyanah R.

  BANDAR SERI BEGAWAN, 18 JUN – Mahkamah Rayuan membatalkan denda berjumlah $3,000 yang dikenakan ke atas seorang lelaki tetapi mengekalkan hukuman penjara atas kesalahan menceroboh rumah dan mencuri, dalam keputusan yang dikemukakan pada 12 Jun lalu.

  Shambri bin Haji Tunjul disabitkan kesalahan di Mahkamah Perantaraan pada 3 Ogos 2022 selepas mengaku bersalah atas satu pertuduhan menceroboh rumah dengan niat untuk melakukan kecurian di bawah Seksyen 451 Kanun Keseksaan, dan dua pertuduhan mencuri di bawah Seksyen 379 Kanun Keseksaan.

  Mahkamah pada mulanya menjatuhkan hukuman penjara agregat tiga tahun enam bulan dan denda $3,000, atau penjara tiga bulan jika gagal membayar denda tersebut.

  Diperincikan oleh Pendakwa Raya Nur Hidayatul Aeny Alisah Haji Zullizam, pertuduhan itu berpunca daripada insiden pada 6 Mac 2019, apabila Shambri dan seorang rakan sejenayah dikenali sebagai D2 menyasarkan rumah di Kampung Kupang.

  Mereka mencuri gergaji, dua telefon bimbit, satu power bank, satu generator dan sebuah van, dua daripadanya kemudiannya ditemui terbakar.

  Mewakili dirinya, Shambri merayu hukuman itu, dengan alasan kesusahan yang bakal ditanggung akibat pemenjaraannya terhadap keluarga, termasuk isteri, lima orang anak, seorang ibu yang sudah lanjut usia, dan adik perempuannya yang kurang upaya.

  Bagaimanapun, mahkamah menegaskan bahawa kesusahan keluarga tidak boleh mempengaruhi penentuan hukuman yang sesuai.

  Ketua Hakim Negara Dato Seri Paduka Steven Chong, yang bersidang bersama Hakim Conrad Seagroatt dan Edward Timothy Starbuck Woolley, menyatakan bahawa sabitan Shambri sebelum ini bagi kesalahan mencuri dan mengambil dadah pada 2006 dan 2013, dianggap sebagai faktor yang memburukkan hukuman.

  Hakim Mahkamah Perantaraan pada mulanya telah menetapkan titik permulaan penjara tiga tahun untuk pencerobohan rumah dan satu setengah tahun untuk setiap kecurian.

  Disebabkan pengakuan bersalah Shambri dan selepas 13 saksi pendakwaan memberi keterangan, Hakim hanya memohon pengurangan 20 peratus, menyebabkan dua tahun empat bulan untuk pencerobohan rumah dan satu tahun dua bulan bagi setiap kecurian.

  Hukuman tersebut disusun untuk berjalan secara berturut-turut, selaras dengan prinsip totaliti, terutamanya kerana jenayah melibatkan mangsa yang berasingan.

  Walaupun Mahkamah Rayuan mengesahkan hukuman penjara, ia mendapati kesilapan dengan hukuman denda.

  Mahkamah Perantaraan telah mengenakan denda atas premis bahawa harta yang dicuri telah dimusnahkan. Bagaimanapun, Mahkamah Rayuan menjelaskan bahawa walaupun van dan generator ditemui dalam keadaan terbakar, tiada bukti yang menunjukkan secara konklusif ia telah musnah.

  Tambahan pula, di bawah Seksyen 382 Kanun Tatacara Jenayah, denda tidak sepatutnya dikenakan dalam konteks sedemikian tanpa peruntukan undang-undang yang jelas.

  Penemuan itu menyebabkan Mahkamah Rayuan memutuskan, “Kami menolak rayuan terhadap hukuman penjara dan membatalkan hukuman denda yang dikenakan.”

   

  Web Envato

   

   

   

  Artikel sebelum ini
  Artikel seterusnya
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...