Kes COVID-19 Afrika S melebihi 700

JOHANNESBURG, 25 MAC – Kes koronavirus di Afrika Selatan telah meningkat kepada 709, menurut menteri kesihatan hari ini, tatkala negara dengan kes paling banyak di Afrika bersedia untuk mengumumkan perintah berkurung pada hari Jumaat.

Menteri Kesihatan, Zweli Mkhize mengumumkan jumlah terbaharu tersebut menerusi siaran televisyen dan menyatakan kes kluster yang membimbangkan di wilayah Free State di kalangan jemaah perkumpulan sebuah gereja di mana lima kes telah dilaporkan. Kesemua mereka mempunyai sejarah perjalanan ke luar negara.

Kes di seluruh Afrika telah meningkat melebihi 2,400. Dengan Libya mengumumkan kes pertamanya, 44 daripada 54 buah negara di benua itu telah dijangkiti virus sekarang. Antara negara-negara yang tidak terjejas adalah Mali, Guinea-Bissau, Sierra Leone, Selatan Sudan, Burundi, Malawi, Botswana, Comoros, Lesotho dan Sao Tome dan Principe, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Afrika. Sesetengah negara di benua tersebut mempunyai sistem kesihatan yang amat lemah.

Congo menjadi negara terbaharu yang telah menutup sempadannya sementara melaporkan tiga kes kematian. Negara itu merupakan salah sebuah negara yang mempunyai sistem kesihatan paling lemah di Afrika dan telah bergelut untuk menghadapi satu lagi kecemasan kesihatan global, wabak virus Ebola yang berbahaya di timur.

Sementara wabak tersebut baru muncul beberapa hari lalu, Congo turut berdepan dengan wabak campak.

Untuk kebanyakan orang, koronavirus boleh menyebabkan gejala yang ringan dan sederhana, seperti demam dan batuk dan akan pulih dalam dua hingga tiga minggu. Untuk yang lain, terutama orang yang berusia dan mereka yang mempunyai masalah kesihatan, ia boleh menyebabkan penyakit yang lebih serius, termasuk pneumonia dan kematian. – AFP

Pekerja bandaran membasmi kuman di kawasan kejiranan. Afrika Selatan mencatat kes terbanyak di benua Afrika dengan lebih 700 kes jangkitan. – AP