Kes COVID-19 di India hampir 1 juta

NEW DELHI, 13 JULAI – Jumlah kes koronavirus di India meningkat sebanyak 28,000 lagi hari ini, sekali gus menjadikan kes keseluruhan di seluruh negara kepada hampir 1 juta.

Sebanyak 28,498 kes dilaporkan dalam tempoh 24 jam, menjadikan jumlah kes kepada 906,752.

Kes telah meningkat sebanyak 100,000 dalam tempoh empat hari. Kementerian Kesihatan juga melaporkan 553 lagi kematian dalam tempoh 24 jam, dengan jumlah kematian sehingga kini dicatatkan sebanyak 23,727.

India sebahagian besarnya telah melonggarkan perintah berkurung di seluruh negara, dan virus tersebut kini telah menular dalam kadar yang tinggi, mendorong beberapa kota besar untuk mengenakan semula perintah berkurung.

Bandar selatan Pune telah mengenakan semula perintah berkurung selama 10 hari bermula hari ini dalam usaha untuk memutuskan rangkaian jangkitan. Hanya premis yang penting sahaja termasuk kedai susu, farmasi, klinik dan perkhidmatan kecemasan akan dibuka.

Lapan daripada 28 negeri di India, termasuk Maharashtra, Tamil Nadu dan New Delhi adalah yang paling teruk terjejas akibat penularan ini, mencatatkan hampir 90 peratus kes. – AP

Gambar pada 4 Julai menunjukkan anggota polis India ketika mengagih-agihkan penutup mulut dan hidung kepada penduduk semasa penularan wabak koronavirus lagi mengancam negara itu. Jumlah kes koronavirus di India mencatatkan peningkatan dan kini mencecah hampir 1 juta. – AP