Monday, May 29, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Kes COVID-19 kanak-kanak AS cecah lebih 10 juta

  WASHINGTON, 26 JAN – Lebih 10 juta kanak-kanak di Amerika Syarikat telah diuji positif bagi COVID-19 sejak penularan wabak itu, menurut laporan terkini Academi Pediatrik Amerika (AAP) dan Persatuan Hospital Kanak-kanak.

  Kes COVID-19 dalam kalangan kanak-kanak telah meningkat secara mendadak akibat varian Omicron, lapor agensi berita Xinhua.

  Sebanyak 10,603,034 kes COVID-19 membabitkan kanak-kanak telah dilaporkan di seluruh negara setakat 20 Januari dan jumlah itu menyumbang kepada 18.4 peratus daripada keseluruhan kes, menurut laporan yang diterbitkan Isnin lalu.

  Lebih 1.1 juta kes COVID-19 dalam kalangan kanak-kanak dilaporkan pada minggu lalu, iaitu hampir lima kali ganda berbanding musim sejuk lalu, menurut AAP.

  “Terdapat keperluan mendesak untuk mengumpul lebih banyak data khusus berdasarkan umur untuk menilai tahap penyakit serta potensinya bagi jangka masa panjang.

  “Penting untuk kita sedar bahawa terdapat kesan segera COVID-19 terhadap kesihatan kanak-kanak, tetapi sangat penting untuk kita kenal pasti dan tangani kesan berpanjangan terhadap fizikal, mental dan kesejahteraan sosial generasi kanak-kanak ini,” kata laporan itu.

  Sementara itu, lebih 91,000 kanak-kanak dimasukkan ke hospital sejak Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) AS mula merekodkan data mulai 1 Ogos 2020.

  Negara itu menyaksikan peningkatan mendadak bagi kadar kemasukan ke hospital dalam kalangan kanak-kanak, dan kadar vaksinasi mereka rendah.

  Hanya 20.3 peratus kanak-kanak berumur lima hingga 11 tahun, dan 55.4 peratus remaja berusia antara 12 hingga 17 tahun lengkap suntikan vaksin sepenuhnya kelmarin, menurut data CDC. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Polis India tahan ahli gusti Olimpik

  NEW DELHI, 28 MEI – Polis India hari ini mengheret dan menahan dua ahli gusti Olimpik dan berpuluh-puluh yang lain ketika mereka cuba berarak...
  - Advertisment -