Tuesday, March 5, 2024
30.5 C
Brunei

  -

  Kes curi, lelaki tempatan dipenjara 44 bulan

  Oleh Nour Maghfirah –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 7 FEB – Mahkamah Perantaraan baru-baru ini menjatuhkan hukuman penjara 44 bulan terhadap seorang lelaki tempatan berusia 32 tahun atas pertuduhan berkaitan kesalahan jenayah curi yang telah diakuinya.

  Abdul Qayyum bin Haji Md Rahim pada 3 Februari lalu telah mengakui pertuduhan-pertuduhan yang dikemukakan oleh Pendakwa Raya Abdul Musawwir bin Haji Awang Mahli.

  Pertuduhan menyatakan defendan telah menceroboh Surau Lapangan Terbang Antarabangsa Brunei (LTAB); tempat ibadat dengan niat melakukan kecurian pada 20 Oktober 2023.

  Defendan juga menceroboh sebuah kedai di Airport Mall Berakas untuk mencuri dan melakukan khianat antara 16 dan 18 November 2023.

  Hakim Radin Safiee bin Radin Mas Basiuni mendengar daripada pihak pendakwaan bahawa defendan berjalan ke surau dari rumah di Manggis kira-kira jam 9 malam itu, sambil membawa sebilah sabit.

  Gambar Freepik

  Dia menghampiri kotak derma di bahagian belakang bahagian tempat sembahyang lelaki dan menyelongkarnya menggunakan sabit, mengambil wang tunai daripada kotak itu.

  Tidak lama kemudian, seorang individu awam ternampak defendan dan bertanyakan kepada defendan tentang apa yang dilakukannya. Dia menyuruh defendan meninggalkan tempat itu.

  Individu berkenaan membuat laporan kepada polis yang bertugas di LTAB yang membawa kepada siasatan, dibantu oleh rakaman CCTV.

  Dalam kejadian berikutnya, defendan pergi ke Airport Mall dan meminta makanan di sebuah restoran di tingkat tiga pada kira-kira jam 9 malam. Kemudian defendan mencari tempat berhampiran kedai karpet dan duduk untuk makan.

  Selepas selesai makan, dia ingin berehat apabila terjumpa ruang terbuka di kedai permaidani yang ditutup dan berkunci.

  Dia menyelinap masuk melalui ruang terbuka tersebut dan melihat di sekeliling kedai, menemui tin semburan biru lalu membawanya keluar dan menyembur dinding di luar kedai. Seterusnya dia masuk ke kedai semula dan tidur sehingga pagi.

  Semasa dia bangun, dia mengambil alas kaki dari kedai dan meninggalkan tempat kejadian.

  Pemilik kedai mengetahui kejadian itu apabila mendapati kedai itu telah digeledah.

  Rakaman CCTV yang menunjukkan perbuatan defendan itu diserahkan kepada polis dalam laporan yang dibuat oleh pemilik kedai itu sekali gus membawa kepada siasatan dan penahanan defendan.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...