Tuesday, April 23, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Kes demam denggi di Laos mencecah 1,075 sejak Januari

  VIENTIANE, 25 FEB – Kes demam denggi di Laos telah mencecah 1,075 sejak Januari 2024, termasuk dua kematian, menurut Kementerian Kesihatan Laos.

  Jumlah kes tertinggi dicatatkan di wilayah Sekong, di mana 296 kes dilaporkan, manakala 221 kes direkodkan di ibu negara Laos, Vientiane, dan 175 kes di wilayah Luang Namtha, menurut laporan yang dikeluarkan oleh Pusat Maklumat dan Pendidikan untuk Kesihatan di bawah kementerian, kelmarin.

  Kedua-dua kematian itu direkodkan di Vientiane, kata laporan itu.

  Pihak berkuasa kesihatan Laos menyeru orang ramai untuk membersihkan tapak pembiakan nyamuk yang berpotensi di sekitar rumah dan tempat kerja mereka untuk mengawal penularan demam denggi.

  Sementara itu, kementerian berikrar untuk terus meningkatkan bilangan doktor dan jururawat untuk meningkatkan perkhidmatan penjagaan kesihatan dalam pertempuran penting menentang penyakit itu. – Xinhua

  Gambar Web Envato
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...