Thursday, October 5, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Kes pemindahan wang haram ditangguh 4 Nov

  Oleh Ak Zaki Kasharan –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 17 SEPT – Mahkamah Majistret, Khamis lalu telah mendengar semula kes tiga warga Vietnam yang menghadapi pertuduhan pengubahan wang haram dan bersubahat.

  Peguam Messrs Yusof Halim & Partners, Pengiran Khairul Nizam bin Pengiran Haji Mohd Yassin kini mewakili Bui Van Tam, 36, dan Le Thi Ngoc Tien, 32.

  Manakala itu, Peguam Ahmad Basuni Abas dari firma Abrahams Davidson & Co mewakili Nguyen Thi Huong, 38.

  Walaupun ketiga-tiga mereka tidak membuat sebarang pengakuan, Bui Van Tam didakwa telah melakukan pengubahan wang haram dengan memindahkan VND64,574,000 daripada akaun banknya di Vietnam ke akaun lain di bank yang sama.

  Nguyen Thi Huong dan Le Thi Ngoc Tien dikatakan bersubahat dalam kesalahan pengubahan wang haram yang didakwa dilakukan oleh Bui Van Tam.

  Majistret Syaffina binti Shahif menangguhkan kes kepada 4 November, bagi memberi laluan kepada peguam untuk meneliti kes anak guam mereka.

  Pertuduhan Pendakwa Syafina binti Abdul Hadzid terhadap pengubahan wang haram dan bersubahat membawa hukuman denda maksimum sebanyak $500,000 dan pemenjaraan sehingga 10 tahun, atau kedua-duanya.

  Gambar Freepik
  Artikel sebelum ini
  Artikel seterusnya
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Banjir kilat bunuh 8, 23 askar hilang

  NEW DELHI, 5 OKT - Hujan lebat secara tiba-tiba mencetuskan banjir kilat kelmarin di timur laut India yang membanjiri beberapa bandar, menghanyutkan sebuah jambatan...