Thursday, June 20, 2024
23 C
Brunei

  -

  Kes pertama manusia dijangkiti H5N1 dikesan di Australia

  SYDNEY, 22 MEI – Pihak berkuasa kesihatan di negeri Victoria, Australia mengeluarkan amaran kesihatan awam hari ini, ketika negara tersebut merekodkan kes pertama manusia yang pernah dijangkiti influenza burung, juga dikenali sebagai selesema burung.

  Menurut Jabatan Kesihatan Victoria, kes influenza burung H5N1 itu berlaku pada seorang kanak-kanak yang pulang dari luar negara pada bulan Mac tahun ini. Selepas mengalami simptom yang teruk, pesakit yang dijangkiti telah pulih sepenuhnya.

  Jabatan kesihatan menyatakan bahawa tiada bukti penularan di seluruh negeri, dengan kemungkinan kes tambahan manusia kekal sangat rendah, memandangkan penyakit itu tidak mudah merebak antara manusia.

  Pada siang hari, pihak berkuasa pertanian negeri melaporkan bahawa virus selesema burung ditemui di ladang telur ayam berhampiran Meredith, sebuah pekan di luar bandar yang terletak sekitar 80 kilometer di barat Melbourne. – Xinhua

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan keluar nasihat gelombang haba

  SEOUL, 19 JUN - Agensi cuaca Korea Selatan pada hari ini mengeluarkan nasihat gelombang haba ketika suhu meningkat di seluruh negara. Nasihat gelombang haba itu...