Kes rasuah berprofil tinggi kedua m’sia digugurkan

KUALA LUMPUR, 9 JUN – Pendakwa raya Malaysia hari ini menggugurkan 46 dakwaan rasuah ke atas seorang bekas ketua menteri, kes rasuah berprofil tinggi kedua yang digugurkan semenjak kerajaan baharu mengambil alih dalam Mac.

Musa Aman, bekas ketua menteri Sabah merupakan antara ahli-ahli politik kanan dari Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) yang didakwa dengan tuduhan rasuah selepas kekalahan mengejutkan parti itu dalam pilihan raya 2018.

Walau bagaimanapun, parti itu masih menjadi sebahagian daripada gabungan baharu kerajaan yang mengambil alih dalam Mac di tengah-tengah kemelut politik yang membelenggu negara itu.

Musa yang menegaskan semua tuduhan terhadapnya bermotifkan politik, mengatakan keadilan akhirnya ditegakkan. Dia mengatakan bahawa dia bersyukur digugurkan daripada 30 tuduhan rasuah dan 16 penggubahan wang haram berkaitan dengan konsesi balak di Sabah. “Apa yang berlaku terhadap saya dan keluarga, meskipun ia adalah akibat perbezaan politik, saya menganggapnya sebagai ujian Allah,” katanya dalam satu kenyataan.

Pembubaran kesnya berlaku kurang sebulan selepas pendakwa raya menggugurkan dakwaan penggubahan wang haram ke atas produser filem The Wolf of Wall Street, Riza Aziz dalam satu penyelesaian yang dikecam pengkritik sebagai ‘ganjaran’ bagi UMNO kembali ke arena politik. Riza merupakan anak tiri bekas pemimpin UMNO dan bekas perdana menteri Najib Razak yang berdepan pelbagai tuduhan rasuah bersama dengan isterinya. – AP

Gambar fail 5 November 2018 menunjukkan bekas ketua menteri Sabah, Musa Aman (tengah) tiba di Mahkamah Tinggi, Kuala Lumpur. Pendakwa raya Malaysia menggugurkan 46 pertuduhan ke atasnya kelmarin, kes rasuah berprofil tinggi kedua digugurkan selepas kerajaan baharu berkuasa. – AP