Kes virus baharu menurun, angka kematian cecah 1,600

BEIJING, 16 FEB – Jumlah kes baharu wabak koronavirus China menurun untuk tiga hari berturut-turut hari ini, tatkala ketua Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengingatkan adalah ‘mustahil’ untuk meramalkan perkembangan wabak.

Kebimbangan global masih tinggi mengenai penularan virus, yang pertama muncul di tengah wilayah Hubei pada Disember, dengan kematian pertama di luar Asia dilaporkan di Perancis pada hujung minggu ini.

Jumlah kematian meningkat kepada 1,665 di China hari ini selepas 142 orang meninggal dunia akibat virus berkenaan. Lebih daripada 68,000 orang telah pun dijangkiti sekarang, namun jumlah kes baharu COVID-19 telah berkurangan.

Di Hubei, jumlah kes baharu menjadi perlahan untuk hari ketiga berturut-turut dan pada 139, jumlah kematian adalah sama dengan angka semalam. Jumlah kes baharu di kawasan lain negara telah merosot untuk dua belas hari berturut-turut.

Ketua WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus mengingatkan bahawa ‘adalah mustahil untuk meramalkan haluan epidemik ini.’

“Kami meminta semua kerajaan, syarikat dan pertubuhan berita supaya bekerjasama dengan kami untuk mengeluarkan tahap amaran yang wajar tanpa mencetuskan histeria,” kata beliau, bercakap pada Persidangan Keselamatan Munich.

“China telah membeli masa dunia. Kami tidak tahu berapa lama masa berkenaan.”

Badan kesihatan PBB telah meminta butir-butir lanjut daripada China mengenai cara-cara diagnosis dilakukan oleh mereka. – AFP