Sunday, October 2, 2022
33.3 C
Brunei

Kesan pemanasan global jejas tuaian kapas Texas

-

WASHINGTON – Di ladang kapas Sutton Page yang musnah, hampir tiada apa-apa lagi untuk dipetik.

Petani Texas itu hanya berjaya menyelamatkan mungkin seperlima daripada tanamannya, tetapi selebihnya musnah akibat kemarau yang teruk yang telah memberi kesan seluruh rantau itu.

Tahun ini, hasil tuaiannya ‘tidak baik’ katanya, tetapi pada hakikatnya, kemarau di utara Texas telah terbukti menjadi bencana, dengan kebanyakan jiran Page tidak bersusah payah untuk menuai tanaman mereka dan meninggalkan ‘ladang kosong’.

Texas menghasilkan hampir separuh daripada kapas Amerika, dan Amerika Syarikat ialah pembekal ketiga terbesar di dunia, selepas India dan China.

Tahun ini, pengeluaran negara itu akan mencecah paras terendah sejak 2015, turun 21 peratus tahun ke tahun, dan Texas akan mengalami penurunan 58 peratus, menurut anggaran Jabatan Pertanian AS.

Petani generasi keempat Steve Patman membuka pintu pembina modul kapas selepas dituai dari ladang seluas 140 ekar di Daerah Ellis, berhampiran Waxahatchie, Texas. – AFP
Steve Patman menunjukkan kapas di ladangnya di Ellis County. – AFP

Texas menghasilkan hampir separuh daripada kapas Amerika, dan Amerika Syarikat ialah pembekal ketiga terbesar di dunia. – AFP
Steve Patman menutup modul kapas yang siap dituai dari ladangnya. – AFP

Di barat laut negeri itu, di mana kapas adalah talian hayat ekonomi tempatan dan air adalah terhad, tuaian 2022 boleh menjadi salah satu yang terburuk dalam 30 tahun, bimbang Darren Hudson, profesor ekonomi pertanian di Texas Tech University.

Akibat yang melambung bagi industri tekstil global, dalam ekonomi yang sudah terumbang-ambing akibat wabak, Hudson mentafsirkan kesan ekonomi bagi rantau itu berjumlah AS$2 bilion.

Landon Orman, 30, mengusahakan 2,000 ekar kapas berhampiran Abilene, tiga jam perjalanan di barat Dallas. Kapasnya yang tidak diairi, tidak bercambah manakala tanamannya yang disiram sebahagiannya tumbuh tetapi hasilnya akan dikerat separuh.

Secara keseluruhan, beliau meramalkan penurunan pengeluaran sebanyak 85 peratus berbanding tahun biasa.

Seperti yang lain, dia mempunyai insurans tanaman, “jadi dari segi kewangan kami tidak terjejas teruk. Tetapi sebagai seorang petani, ia sangat menyebalkan, kami tidak boleh menanam apa pun.”

Sesuatu yang menyedihkan
Di Lubbock, hab kapas di rantau itu, penurunan hujan sepanjang 12 bulan yang lalu adalah kira-kira separuh daripada jumlah normalnya, dan jumlah penurunan yang sedikit terlambat untuk menyelamatkan tanaman.

“Bermula pada bulan Januari, sehingga bulan Mei, tidak ada penurunan hujan,” kata Sutton Page, 48.

“Dan mulai Mei, kami mula mengalami suhu 100 darjah dan 30 batu sejam kelajuan angin dan ia hanya mengeringkan segala-galanya.”

Dia terpaksa membajak 80 peratus tanamannya yang hampir mati untuk menghentikan kekeringan tanah. Hanya beberapa tumbuhan kecil yang benar-benar tumbuh, ia mungkin tidak menjimatkan untuk menuainya.

“Ia agak menyedihkan pada tahap tertentu, kerana awda bekerja keras sepanjang tahun dan dapat menyiapkan ladang, membaja dan, dan tanaman tidak muncul,” katanya.

Kekerapan
Petani kapas di dataran Texas tahu akan sentiasa ada tahun yang buruk, tetapi kemarau pada tahun 2022 boleh menjadi yang paling teruk. Dan sesetengah bimbang mungkin ada lagi yang akan datang.

“Rantau ini melihat keadaan yang lebih buruk kali ini berbanding tahun lepas, dan ia akan bertahan dari semasa ke semasa, kata Curtis Riganti, pakar klimatologi pakar dalam kemarau.

“Dalam 10 tahun yang lalu, kita melihat mungkin lima atau enam tahun di mana kita melihat kemarau. Mungkin satu atau dua tahun itu kita melihat kemarau yang sangat dahsyat,” kata Kody Bessent, pengarah salah satu persatuan penanam kapas di rantau ini.

Petani di Texas, di mana terdapat keraguan iklim, lebih suka melihat kitaran cuaca yang tidak menentu berulang daripada kesan pemanasan global, yang menjadikan kejadian cuaca ekstrem lebih biasa.

Sementara menunggu jawapan, semua orang cuba yang terbaik hanya untuk mengekalkan kelembapan di tanah mereka. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

19 terbunuh, 28 cedera dalam kejadian letupan bom

ISLAMABAD, 30 SEPT – Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh dan 28 lagi cedera dalam satu kejadian pengeboman nekad di sebuah pusat pendidikan di ibu negara Afghanistan,...
- Advertisment -