Monday, April 22, 2024
28.3 C
Brunei

  -

  Kesedihan ibu semakin mendalam selepas setahun kemalangan maut

  GOYANG, 29 OKT – Setahun selepas kehilangan anak lelakinya dalam kemalangan maut yang mengorbankan hampir 160 orang di Seoul, Cho Mi-eun merasakan kesedihan dan kemarahannya terhadap tragedi itu semakin mendalam, diburukkan lagi dengan kekurangan jawapan tentang apa yang berlaku pada malam itu.

  Tahun lalu, anak lelakinya Cho Lee Ji-han yang berusia 24 tahun adalah antara puluhan ribu orang, kebanyakan mereka berusia 20-an dan 30-an, yang keluar untuk menikmati perayaan Halloween selepas pandemik di daerah Itaewon, ibu kota Korea Selatan pada 29 Oktober.

  Kemeriahan itu dengan cepat bertukar menjadi panik, bagaimanapun, apabila sekumpulan besar orang menyerbu masuk ke lorong sempit dan landai antara bar dan kelab, berat badan mereka dan kekurangan kawalan orang ramai yang berkesan menyebabkan lebih 150 orang mati remuk.

  “Seiring berjalannya waktu, kesedihan saya semakin mendalam, kerinduan saya semakin memuncak, dan kemarahan saya juga kelihatan semakin mendalam,” kata Cho kepada AFP selepas melawat anaknya di rumah jenazah di mana jenazahnya disimpan.

  Pada hari-hari sejurus selepas kematian Ji-han, Cho dan suaminya mendedikasikan diri mereka untuk mengetuai protes menuntut jawapan tentang bagaimana dan mengapa tragedi itu berlaku.

  Hanya empat bulan kemudian, Cho berkata, dia menyedari dia mengalami kemurungan kerana dia tidak meluangkan masa untuk meratapi anaknya, atau menziarahi jenazahnya di rumah jenazah.

  Kini, tiga kali seminggu, Cho memasak hidangan kegemaran Ji-han, menaiki bas dan menaiki 53 perhentian ke rumah charnel, di mana dia duduk sehingga ia ditutup pada pukul 6:00 petang.

  “Saya rasa saya patut berada di sini bersama anak saya supaya dia tidak berasa keseorangan sepenuhnya,” katanya sambil menangis teresak-esak.

  Siasatan polis ke atas bencana itu mendapati kegagalan besar dalam perancangan, dan tindak balas yang gagal dan tertangguh terhadap malapetaka yang berlaku.

  Tetapi ia tidak lagi menyalahkan mana-mana pegawai atasan, dan tiada tokoh kanan dipecat atau meletak jawatan kerana bencana itu. – AFP

  Cho Mi-eun (kiri), yang anak lelakinya Lee Ji-han yang berusia 24 tahun terbunuh semasa perhimpunan Halloween di daerah Itaewon yang popular pada Oktober tahun lalu, berdiri di sebelah anak perempuannya Lee Ga-young dan tetamu lain semasa upacara kenang-kenangan di rumah kubur tempat mayat Lee Ji-han yang dibakar disimpan, di Goyang pada hari ini, hari ulang tahun pertama kematiannya. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...