Keselamatan navigasi tumpuan bengkel

BANDAR SERI BEGAWAN, 9 DIS – Seramai 18 orang menyertai Bengkel Risk Assessment For Hydrographic Surveys and Charting Management For The Safety Navigation anjuran Jabatan Ukur, Kementerian Pembangunan dan Pihak Berkuasa Maritim dan Pelabuhan Brunei Darussalam (PBMP), yang berlangsung selama lima hari, bermula hari ini.

Majlis perasmiannya telah diadakan hari ini di Hotel Antarabangsa Rizqun di sini dan telah disempurnakan oleh Pemangku Juruukur Agung, Haji Arefin bin Haji Jaya selaku tetamu kehormat.

Turut hadir ialah Ketua Eksekutif PBMP, Haji Mohd Salihin bin Haji Aspar.

Menurut kenyataan yang diberikan, para peserta bengkel terdiri daripada 12 orang wakil negara ahli Suruhanjaya Hidrografik Asia Timur (EAHC), lapan daripadanya ditaja Pertubuhan Hidro-grafik Antarabangsa (IHO), iaitu Singapura, Indonesia, Malaysia, Filipina, Thailand, Vietnam, Korea Selatan dan Republik Rakyat China serta enam orang pegawai wakil dari Jabatan Ukur, PBMP dan Syarikat Minyak Brunei Shell (BSP). Manakala itu, pengendali bengkel pula terdiri daripada profesional dari Republik Trinidad dan Tobago yang bergiat aktif dalam aktiviti IHO.

Kenyataan menjelaskan bengkel merupakan salah satu daripada program pembangunan kapasiti dalam perancangan East Asia Hydrographic Commission (EAHC) sebagai suruhanjaya di rantau Asia Timur di bawah International Hydrographic Organisation (IHO).

Negara Brunei Darussalam adalah negara ahli IHO ke-85 sejak 2015 dan seterusnya diterima menjadi ahli EAHC pada 2016. Sehingga kini negara merupakan salah sebuah daripada negara ahli yang aktif dalam organisasi berkenaan terutama dalam program pembangunan kapasiti bagi meningkatkan dan mengembangkan profesion hidrografi dan kartografi marin.

Antara tujuan bengkel berkenaan adalah untuk memberi penekanan dan mengukuhkan pengetahuan dan kesedaran tentang keselamatan navigasi.

Majlis perasmian bengkel berkenaan turut menyaksikan pelancaran buku panduan air pasang surut edisi baharu tahun 2020. Buku panduan edisi berkenaan merupakan hasil kerjasama tiga agensi iaitu Jabatan Ukur, PBMP dan BSP.

Gambar ramai peserta bengkel, pegawai-pegawai Jabatan Ukur dan PBMP bersama Pemangku Jurukur Agung. – Gambar serahan Jabatan Ukur