Keselamatan pekerja BSP diutamakan

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 6 SEPT – Syarikat Minyak Brunei Shell Sdn Bhd (BSP) meletakkan keutamaan yang tinggi kepada keselamatan pekerja-pekerjanya khusus petugas-petugas barisan hadapan yang bertugas di pelantar luar pantai.

Ke arah itu, bagi memastikan operasinya dapat dilaksanakan secara berterusan, mereka perlu menjaga keselamatan pekerja, jika tidak syarikat berkenaan tidak akan mempunyai kelangsungan perniagaan jika kakitangan mereka sentiasa terjejas.

Oleh itu, mereka yang terjejas oleh jangkitan COVID-19 beberapa minggu dahulu, telah dibawa balik ke darat dan sedang melaksanakan kuarantin mereka.

Di samping itu, kru yang baharu telah dihantar di mana mereka adalah hanya pekerja fungsi kritikal yang ditempatkan di pelantar berkenaan, jelas Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dan Ekonomi Kedua, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew bin Abdullah semasa memberikan perkembangan terkini mengenai operasi di pelantar Champion 7 pada sidang media di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

Beliau menerangkan lanjut bahawa bagi memastikan bahawa mereka mematuhi garis panduan Kementerian Kesihatan, para petugas diperlukan untuk mengasingkan diri mereka selama seminggu sebelum pergi ke pelantar berkenaan dan perlu melaksanakan ujian antigen sebelum dibenarkan ke sana.

Ini merupakan langkah-langkah yang diambil oleh BSP bagi menjaga kebajikan para pekerja dan rakan-rakan perniagaan untuk keselamatan semua pihak.

Semua itu, jelas Yang Berhormat Dato, adalah untuk memastikan pengimbangan dengan menetapkan prosedur operasi standard (SOP) supaya dapat mencapai objektif mereka untuk meneruskan operasinya.

Menyentuh mengenai produktiviti, beliau berkata memandangkan keadaan dan langkah pengawalan yang dilaksanakan, ia setentunya memberi kesan kepada aktiviti tetapi adalah masih awal untuk menentukan apa impak kepada operasi syarikat berkenaan yang diharapkan hanya memberikan kesan minimum.

Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew semasa sidang media di Kementerian Kesihatan, semalam. – Gambar oleh James Kon