Monday, October 3, 2022
24.6 C
Brunei

Kesungguhan tadabbur lahirkan penghafaz cemerlang

-

Oleh Ak Zaki Kasharan

Al-Quran merupakan mukjizat teragung Nabi Muhammad SAW yang dijadikan sebagai petunjuk yang benar bagi seluruh umat Islam dengan memahami dan menghayatinya dalam kehidupan seharian.

Kefahaman terhadap kitab Allah ini merupakan satu anugerah daripadaNya kepada mereka yang bersungguh-sungguh mempelajari dan mendalami serta memahami isi kandungan Al-Quran atau istilah Arabnya, tadabbur.

Memperbanyakkan mengulang pembacaan Al-Quran secara lazim adalah antara rahsia kejayaan Dayang Dalili Faiqah binti Nasaruddin selaku juara Kategori E dalam Musabaqah Menghafaz Al-Quran Berserta Pemahamannya Peringkat Akhir Kebangsaan Tahun 1443 Hijrah yang berlangsung malam kelmarin di Pusat Persidangan Antarabangsa, Berakas.

Dayang Dalili Faiqah semasa ditemui juga mengongsikan beliau sentiasa berdoa dan berusaha selain meminta doa daripada kedua ibu bapanya dalam segala perkara yang dilakukannya.

Beliau yang sebelum ini menyandang naib johan dalam Kategori D, Musabaqah Menghafaz Al-Quran Berserta Pemahamannya Peringkat Akhir Kebangsaan Tahun 1441 Hijrah jelas menzahirkan perasaan syukur kehadrat Allah SWT atas pencapaian terbesar yang pernah dikecapinya.

Al-Quran merupakan petunjuk yang benar bagi seluruh umat Islam dengan memahami dan menghayatinya dalam kehidupan seharian.
Dayang Dalili Bazilah (dua kiri) dan Dayang Dalili Faiqah serta peserta lain semasa Majlis Musabaqah Menghafaz Al-Quran Berserta Pemahamannya Peringkat Akhir Kebangsaan Tahun 1443 Hijrah yang diadakan di Pusat Persidangan Antarabangsa, Berakas. – Gambar oleh Muiz Matdani
Johan Kategori A Musabaqah Menghafaz Al-Quran Berserta Pemahamannya Peringkat Akhir Kebangsaan Tahun 1443 Hijrah, Dayang Amal ‘Aziyah bersama ahli keluarganya.
Dayang Dalili Faiqah semasa ditemui mengongsikan beliau sentiasa berdoa kepada Allah dan berusaha selain meminta doa daripada kedua ibu bapanya dalam segala yang dilakukannya.

“Alhamdulillah rezeki yang tidak disangkakan, hanya membuat yang terbaik bagi penyertaan kali ini dan dengan sokongan yang cukup besar daripada kedua ibu bapa saya.

“Insya Allah setelah ini, saya akan cuba untuk istiqamah dan seterusnya melanjutkan pelajaran ke peringkat universiti,” tambahnya.

Sementara itu johan dalam Kategori D, Dayang Dalili Bazilah binti Haji Jailani turut mengongsikan persiapannya dalam menghadapi pertandingan tersebut tahun ini.

“Dalam membuat persiapan, saya terlebih dahulu menyasarkan pengulangan hafazan seperti lima juzuk dalam sehari, jadi dalam masa tiga hari kesemua 15 juzuk dapat dilengkapkan dan mengamalkannya pada setiap hari.

“Memandangkan ketika ini penularan wabak COVID, maka saya membuat panggilan bersama rakan-rakan dengan mengulangi hafazan Al-Quran secara bergilir-gilir,” jelasnya lagi.

Dayang Dalili Bazilah yang sebelum ini juga pernah mengikuti pertandingan seumpama ini, belum pernah lagi melayakkan dirinya ke peringkat akhir seperti yang dicapainya pada tahun ini.

Beliau turut berkongsi, “Saya ingin melancarkan dan memahamkan kesemua 30 juzuk Al-Quran selagi masih hidup bukan sahaja untuk pertandingan sebaliknya dijadikan amalan sepanjang hayat kerana banyak ayat-ayat yang terkandung di dalam Al-Quran yang akan menjadikan diri kita seorang yang lebih baik.”

Kegembiraan juga turut terpancar pada wajah kedua ibu bapa johan dalam Kategori A, iaitu Dayang Amal ‘Aziyah binti Muhammad Saiful Ashren.

Dayang Amal ‘Aziyah yang menuntut di Sekolah Al-Falaah Sungai Akar membuat persiapan dengan selalu mengulang di rumah, belajar secara dalam talian dengan ustaz-ustaz di samping dengan qari dan qariah dari YouTube.

Dengan menjadikan abangnya sendiri sebagai sumber inspirasi untuk dapat menghafaz kesemua 30 juzuk Al-Quran, Dayang Amal ‘Aziyah telah menunjukkan kesungguhannya dan minat yang mendalam terhadap hafazan Al-Quran jelas ibunya, Dayang Norsuhana binti Sulong.

Dayang Norsuhana juga mengongsikan mereka turut menyokong secara penuh minat anaknya itu apabila turut mendapatkan perkhidmatan tambahan secara persendirian dengan mendatangkan guru bagi mengajar anak-anaknya dalam bidang Al-Quran tersebut.

Perasaan gembira jelas sekali dirasakan bagi ibu bapa Dayang Amal ‘Aziyah, meskipun dalam keadaan yang sukar tambahan lagi dengan penularan wabak COVID serta pembahagian masa dalam pelajaran lainnya secara dalam talian dan sebagainya.

Justeru itu, Dayang Norsuhana sebagai ibu berharap anaknya dapat meneruskan usaha dalam penghafalan Al-Quran dan menambahkan lagi hafalannya bukan sahaja untuk musabaqah tetapi juga bagi amalan hariannya.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea Utara lancar peluru berpandu balistik keempat

SEOUL, 2 OKT – Korea Utara melancarkan dua peluru berpandu balistik kelmarin, menjadikan keseluruhan empat pelancaran minggu ini oleh negara bersenjata nuklear itu. Ujian itu...
- Advertisment -