Saturday, December 2, 2023
27.2 C
Brunei

  -

  Ketengahkan permainan versi Arab

  AMMAN – Logonya adalah tomato, bukan epal, tetapi dalam masa lapan tahun sahaja syarikat Jordan Tamatem telah menguasai sebahagian besar daripada pasaran lumayan untuk permainan telefon pintar versi Arab.

  “Kurang 1 peratus kandungan Internet dalam Bahasa Arab, walaupun terdapat 400 juta pengguna Arab,” kata pengasas dan CEO syarikat itu Hussam Hammo.

  “Terdapat jurang yang sangat besar dalam pasaran ini yang kami cuba isi,” tambah usahawan berusia 38 tahun itu.

  Hamo mengasaskan Tamatem yang bermaksud tomato pada 2013 dan ia merupakan syarikat Arab pertama yang memenangi pelaburan daripada program ‘500 Startups’ yang berpangkalan di Silicon Valley, California.

  Lapan tahun di syarikat itu telah berkembang kepada kira-kira 80 kakitangan yang menukar permainan telefon pintar ke dalam Bahasa Arab, juga menyesuaikan kandungan agar sesuai dengan budaya Arab.

  temu bual di pejabatnya di ibu negara Amman. – AFP
  Seorang pembanguan permainan video kelihatan bermain permainan video arcade di Tamatem. – AFP

  “Bahasa adalah penghalang kepada pertumbuhan permainan telefon pintar” di rantau ini, kata Nour Khrais, pengasas dan ketua eksekutif pembangun permainan Maysalward.

  “Bahasa Arab menghubungkan (pemain) secara emosi.”

  Dengan pejabat kini di Emiriah Arab Bersatu dan Arab Saudi, Tamatem telah menerbitkan lebih 50 permainan telefon bimbit, yang dimuat turun lebih 100 juta kali di Apple stores dan Google Play.

  “Sekitar 70 peratus pengguna telefon pintar di dunia Arab telah menetapkan telefon mereka dalam Bahasa Arab, yang bermaksud mereka suka menggunakan kandungan dalam bahasa ibunda mereka,” kata Hammo.

  “Malangnya apabila anda mencari dalam bahasa Inggeris untuk permainan di kedai aplikasi, anda akan menemui berjuta-juta permainan, tetapi apabila anda mencari dalam Bahasa Arab hanya terdapat beberapa ribu,” tambahnya.

  Industri berbilion dolar

  Tetapi persaingan sengit, dan Khrais berkata rantau Timur Tengah dan Afrika Utara adalah “rantau pertumbuhan terbesar di dunia dalam bidang permainan elektronik”.

  Penganalisis pasaran Mordor Intelligence berkata pasaran permainan global 2020 bernilai AS$174 bilion, dan dijangka mencecah AS$314 bilion pada 2026.

  Tamatem yang mempunyai perkongsian dengan syarikat di AS, China, Perancis, Korea Selatan, Bulgaria dan Croatia, menukar permainan dengan menggantikan suara dan nama watak, menyesuaikan muzik dan pakaian, menambah cuti Muslim seperti Ramadan dan juga menukar plat lesen kereta.

  “Kami bukan sahaja melakukan terjemahan, kami melakukan perkara yang paling penting iaitu mendidik dengan menjadikan kandungan itu relevan dengan budaya Arab,” kata ketua pegawai operasi Eyad Al Basheer.

  ‘Hollywood Story’ daripada Nanobit.com, di mana pemain boleh menjadi bintang filem, berjalan di karpet merah, bergaul dengan peminat dan juga merakam filem blockbuster, dinamakan semula sebagai ‘Malekat al Moda’ atau ‘Queen of Fashion’.

  Di samping lokasi di New York dan Los Angeles, avatar itu bergerak antara Dubai, Beirut dan Kaherah, dalam permainan Arab yang kini telah dimuat turun lebih daripada 15 juta kali.

  Permainan rangkaian pemain strategi dan membina tamadun ‘Clash of Empire’ daripada pembangun Leme Games melancarkan versi Arabnya ‘Tahadi Al-Molouk’ atau ‘Challenge of Kings’ tahun ini.

  Revolusi seterusnya

  Untuk memenuhi pemain Arab, tentera salib terkenal Richard the Lionheart telah digantikan oleh pemimpin dinasti legenda Islam, Salah al-Din al-Ayubi.

  Salah satu hit terbesar syarikat ialah ‘Shake the Metal’ yang memanfaatkan sukan drift yang popular. Menampilkan model kereta yang digemari di dunia Arab, ia kini telah dimuat turun sebanyak lima juta kali.

  Namun, permainan telefon pintar Arab Tamatem paling popular ialah ‘VIP Belote’, yang berdasarkan permainan kad Perancis dan telah dimuat turun lebih 20 juta kali.

  Dalam laporan Forum Ekonomi Dunia 2019, Tamatem dipilih sebagai salah satu daripada 100 syarikat Arab terbaik ‘membentuk revolusi perindustrian keempat’.

  Dan pandemik COVID-19 telah membuktikan keuntungan, dengan bilangan pemain telefon pintar melonjak sebanyak 150 peratus, kata Hammo.

  “Tamatem membuat permainan lebih mudah, dan kami memahami perkara yang kami tidak faham sebelum ini, kerana ia dalam Bahasa Inggeris,” kata pemain Khader Hamid, seorang jurutera awam berusia 28 tahun. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  AS$2.2 juta dilarikan perompak bersenjata

  NEW DELHI, 1 DIS – Perompak bersenjata melarikan 188 juta rupee (AS$2.2 juta) dari sebuah bank di negeri timur laut Manipur yang dilanda keganasan. Rompakan...