Ketua CIA lawat Israel di tengah ketegangan

BAITULMAQDIS, 10 OGOS – Ketua Agensi Perisikan Pusat (CIA) AS, William Burns dijadualkan tiba di Israel hari ini untuk mengadakan rundingan mengenai musuh bersama Iran, ketika ketegangan meningkat membayangi perbincangan untuk memulihkan perjanjian nuklear.

Jurucakap Perdana Menteri Israel, Naftali Bennett tidak memberikan perincian mengenai agenda perbincangan ketua CIA di Israel.

Tetapi laman web Walla News mengatakan bahawa dia akan membincangkan program nuklear Iran dan aktivitinya di wilayah itu dengan Bennett dan rakan sejawatnya dari Israel, David Barnea.

Burns juga akan pergi ke Ramallah di Tebing Barat yang diduduki Israel untuk perbincangan dengan Presiden Palestin Mahmud Abbas, kata seorang pegawai Palestin.

Kunjungannya dilakukan ketika para penganalisis menyifatkannya sebagai ‘perang bayangan’, yang telah menyaksikan serangkaian serangan terhadap kapal-kapal yang berkaitan dengan Iran dan Israel.

Bulan lalu, MT Mercer Street, sebuah kapal tangki produk minyak yang dikendalikan oleh maritim Zodiac yang dikuasai Israel, diserang oleh dron di pesisir Oman, membunuh dua anak kapal iaitu seorang warga Britain dan seorang Romania.

Menteri luar negara G7 Jumaat lalu menyalahkan serangan itu ke atas Iran, ketika tentera AS mengatakan penemuan siasatan yang mendakwa dron tersebut dibuat di Iran. Namun Iran menolak tuduhan tersebut. – AFP