Ketua LA Liga mahu 11 Jun Liga kembali semula

MADRID, 25 MEI – Presiden La Liga, Javier Tebas mengatakan semalam dia berharap musim liga dapat disambung semula pada 11 Jun dengan perlawanan derby Seville iaitu satu perlawanan untuk seluruh Sepanyol.

“Ada kemungkinan bahawa pada hari Khamis, 11 Jun, kita boleh mengadakan pertandingan liga pertama,” kata Tebas. “Kami mahu perlawanan derby Seville antara pertemuan Real Betis dan Sevilla.

“Harapan kami untuk mengadakan pertandingan liga tunggal pada hari itu supaya pasukan bermain secara eksklusif untuk seluruh Sepanyol sebagai penghormatan kepada apa telah terjadi.”

Tebas mengesahkan bahawa dalam beberapa hari ke depan akan ada pengumuman rasmi mengenai tarikh semula kejuaraan yang ditunda sejak bulan Mac lalu akibat COVID-19.

“Tetapi yang pasti adalah pada hujung minggu 12 haribulan.”

Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez mengumumkan bahawa

Pemain Barcelona semasa perlawanan yang lalu. Barcelona yang kini menduduki tangga teratas, dua mata di hadapan Real Madrid. La Liga mempunyai baki 11 perlawanan lagi untuk menamatkan musim ini. – AP

La Liga dapat kembali setelah dihentikan pada 8 Jun ini.

Semua perlawanan akan diadakan di sebalik pintu tertutup. “Penyambungan semula perlawanan sukan profesional dan khususnya La Liga akan dibenarkan mulai pada 8 Jun,” kata Sanchez.

Lebih dari dua bulan setelah wabak COVID-19 menghentikan musim liga di Sepanyol, pemain telah memulakan latihan dalam kumpulan kecil.

Barcelona menduduki tangga teratas, dua mata di hadapan Real Madrid. La Liga mempunyai baki 11 perlawanan lagi untuk dimainkan musim ini, dengan pusingan akhir yang dicadangkan akan selesai pada akhir bulan Julai.

Walaupun optimis untuk menghidupkan kembali musim liga, Tebas menegaskan bahawa peminat harus tetap waspada terhadap bahaya yang ditimbulkan oleh wabak tersebut.

“Kita tidak boleh berlari, kita harus sangat berhati-hati,” tambahnya.

Pemain juga akan menjalani ujian saringan COVID-19 sehari sebelum perlawanan dan suhu badan akan diambil sebelum dibenarkan memasuki stadium.

Program latihan berperingkat La Liga bermaksud pemain mula bekerja secara individu di tempat latihan pada 4 Mei dan latihan kumpulan sehingga 10 pemain pada minggu ini.

Kejohanan liga pertama kali ditangguhkan pada 12 Mac lalu, di mana Real Madrid dikuarantin berikutan ujian positif salah seorang pemain kelab itu.

Tetapi Tebas berkeras bahawa liga harus dimulakan semula, dengan menganggarkan bahawa pembatalan musim ini akan menelan perbelanjaan kelab sekitar satu juta euro (AS$ 1.09 juta). – AFP