Ketua pembangkang Tanzania diserang

DAR ES SALAAM, 9 JUN – Pengerusi parti pembangkang utama Tanzania, Freeman Mbowe, dimasukkan ke hospital selepas diserang dan dicederakan oleh penyerang tidak dikenali, kata polis dan pegawai partinya hari ini.

“Terdapat laporan mengatakan Mbowe diserang oleh tiga orang yang mematah kaki kanannya. Kami masih mengikuti kes ini,” beritahu Komander Polis Serantau Gilles Muroto kepada media tempatan, menambah: “Beliau masih berada dalam hospital.”

Mbowe diserang pada lewat semalam ketika beliau pulang di ibu negara Dodoma, kata partinya Chadema dalam satu kenyataan yang disiar di akaun Twitter. “Ia merupakan serangan yang bermotifkan politik. Apa yang penting sekarang adalah kesihatannya,” beritahu pegawai Chadema, John Mnyika kepada media tempatan. Mbowe telah berkali-kali menuduh kerajaan menyembunyi kes koronavirus di Tanzania, di mana pihak berkuasa berhenti mengemaskini angka pada April.

Mbowe dan beberapa ahli pembangkang lain dipenjarakan pada Mac berkaitan dengan bantahan ke atas kerajaan Presiden John Magufuli, yang dituduh menumpaskan bantahan dan mengganggu penentang politik. Pemimpin itu, yang dipilih pada 2015, dijangka bertanding untuk penggal kedua pada Oktober dalam sebuah negara yang dilihat sebagai kubu demokrasi di kawasan Afrika Timur. – AFP