Monday, May 20, 2024
23.9 C
Brunei

  -

  Ketua perisikan tentera Israel letak jawatan

  TEL AVIV, 23 APRIL – Ketua perisikan tentera Israel meletak jawatan, kelmarin, kerana serangan Hamas pada 7 Oktober, menjadi tokoh kanan pertama yang berundur kerana peranannya dalam kegagalan yang menakjubkan untuk menjangka atau bertindak balas dengan cepat terhadap serangan paling maut dalam sejarah Israel.

  Keputusan Mejar Jeneral Aharon Haliva boleh menetapkan pentas untuk lebih banyak peletakan jawatan dalam kalangan pegawai keselamatan Israel.

  Pejuang Hamas menembusi melalui pertahanan sempadan Israel pada 7 Oktober. Serangan itu menjadikan alasan bagi Israel mencetuskan peperangan di Gaza, yang kini dalam bulan ketujuh.

  Haliva dalam surat peletakan jawatannya, yang disediakan oleh tentera berkata beliau akan kekal dalam jawatannya sehingga pengganti ditemui. Dia berkata dia berhasrat untuk meletak jawatan serta-merta selepas 7 Oktober, tetapi kekal pada bahagian awal perang dan meletak jawatan ketika penyiasatan dalaman tentera semakin pantas.

  Pengumumannya dibuat pada permulaan Paskah, hari raya Yahudi yang besar, dan ketika operasi ketenteraan di Gaza semakin perlahan dalam beberapa minggu kebelakangan ini menjelang kemungkinan serangan di bandar selatan Rafah.

  Masa bagi mana-mana peletakan jawatan oleh pegawai keselamatan dan tentera telah menjadi rumit oleh perang yang berterusan di Gaza dan pertempuran dengan kumpulan Hizbullah di sepanjang sempadan utara Israel. Ketegangan dengan Iran juga memuncak berikutan serangan antara dua musuh.

  Beberapa pakar tentera berkata peletakan jawatan pada masa Israel terlibat dalam pelbagai peperangan adalah tidak bertanggungjawab dan boleh ditafsirkan sebagai tanda kelemahan. – AP

  Kereta terbakar selepas terkena roket dari Semenanjung Gaza di Ashkelon, Israel, pada 7 Oktober 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Helikopter presiden Iran ‘kemalangan’

  TEHRAN, 19 MEI - Sebuah helikopter yang membawa konvoi Presiden Iran, Ebrahim Raisi terlibat dalam ‘kemalangan’ hari ini, lapor media negara itu, tanpa menyatakan...