Ketua Samsung terlibat skandal rasuah dipenjara dua tahun setengah

SEOUL, 18 JAN – Ketua de facto empayar perniagaan Samsung di Korea Selatan telah disabit bersalah hari ini berhubung skandal rasuah dan dijatuhkan hukuman penjara dua tahun setengah.

Lee Jae-yong, Naib Pengerusi Samsung Electronics, syarikat pengeluar telefon pintar dan pembuat cip memori terbesar dunia, didapati bersalah memberi rasuah dan terbabit dalam penggubahan wang yang dikaitkan dengan Presiden yang dipecat, Park Geun-hye.

Lee ‘sering memberi rasuah dan secara implisit meminta presiden menggunakan kuasanya untuk membantunya ‘melancarkan proses’ bagi beliau mengetuai konglomerat terbesar itu, kata Mahkamah Daerah Pusat Seoul dalam keputusannya.

“Malangnya Samsung syarikat teratas negara dan kebanggaan pereka dunia, berulang kali terbabit dalam jenayah setiap kali ada perubahan dalam pentadbiran politik,” katanya.

Jutawan Lee – yang sebelum itu dilihat hadir ke mahkamah dengan raut wajah muram dan memakai penutup mulut dan hidung, tidak menjawab pertanyaan wartawan – segera ditahan.

Beliau sebelum ini mengetuai pelbagai syarikat Samsung sejak bapanya terlantar sakit, berikutan serangan jantung dan meninggal dunia pada Oktober lalu.

“Pada dasarnya ini adalah kes di mana kebebasan dan hak perwarisan syarikat telah dicabul oleh bekas presiden yang menyalahgunakan kuasa,” kata peguam Lee, Lee In-jae, memberitahu wartawan. – AFP

Lee Jae-yong (tengah) tiba di mahkamah bagi menghadiri perbicaraan skandal rasuah melibatkan bekas presiden Korea Selatan di Seoul pada 18 Januari. – AFP