Monday, March 27, 2023
21.7 C
Brunei

-

Ketua UNESCO lawat tapak budaya Iraq

BAGHDAD, 6 MAC – Ketua agensi kebudayaan PBB hari ini memulakan lawatan tiga hari ke Iraq di mana banyak khazanah budaya yang tidak ternilai telah rosak atau musnah semasa konflik selama beberapa dekad.

Ketua UNESCO, Audrey Azoulay akan melawat projek pembinaan semula dan bertemu pegawai tertinggi termasuk Perdana Menteri Mohammed Shia al-Sudani dan Presiden Abdel Latif Rachid.

Peperangan dan pemberontakan selama bertahun-tahun telah menjejaskan banyak khazanah Mesopotamia, Islam dan Kristian di Iraq termasuk enam tapak Warisan Dunia UNESCO.

Barang antik Iraq telah dirompak secara meluas, selalunya oleh kumpulan penjenayah terancang, sejak pencerobohan pimpinan Amerika Syarikat pada 2003 yang menggulingkan pimpinan Saddam Hussein.

Muzium negara di Baghdad, yang mempamerkan banyak peninggalan purba, tidak terkecuali dari pencerobohan apabila banyak harta karun telah dicuri.

UNESCO akan meneliti cara membantu Iraq mengekalkan warisan purbanya dan meletakkan tumpuan semula pada budayanya, kata jurucakap agensi itu kepada AFP.

Azoulay hari ini akan melawat muzium negara Iraq dan pusat bersejarah Baghdad, termasuk jalan Al-Mutanabi yang terkenal, rumah kepada beberapa generasi penjual buku.

Iraq menyaksikan kebangkitan dan kejatuhan tamadun pra-Islam, termasuk Babylon di Mesopotamia purba yang sering digelar sebagai tempat lahirnya tamadun, tempat penulisan mula berkembang.

UNESCO juga telah mengisytiharkan tapak warisan semula jadi di Iraq, termasuk kawasan paya selatan, tempat sungai Euphrates dan sungai Tigris mengalir.

Azoulay esok akan melawat Mosul di mana UNESCO akan membiayai projek pembinaan semula.

Pada hari Rabu dia akan menuju ke Arbil, ibu kota wilayah autonomi Kurdistan dan rumah kepada kubu purba yang juga merupakan Tapak Warisan Dunia UNESCO. – AFP

Audrey Azoulay melawat Muzium Negara Iraq di Baghdad, Iraq pada 6 Mac. Muzium negara Iraq telah dirompak dan dirosakkan semasa konflik berdekad lamanya. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -